Framtiden för Bellator

I fredags avslutade Bellator fighting championship sin första säsong med den tolfte galan på tre månader. Och när alla fyra turneringar avslutats heter mästarna Joe Soto, Eddie Alvarez, Lyman Good och Hector Lombard.

Både Soto och Good är unga obesegrade talanger som med titeln mycket väl kan ha fått sina genombrott. Lombard är istället en meriterad fighter som varit nära UFC och med sitt första bälte i USA kan ha tagit det där sista steget för att få chansen mot världens bästa. Eddie Alvarez har redan meriterna och ryktet men såg sin chans att gå tre bra matcher på kort dit och komma över förlusten mot Shinya Aoki. Det slutade med att han vann via tre submissions och visade upp en bredare repertoar än väntat. Och som helhetsupplevelse får man nog kalla första säsongen av Bellator för en succé.

Först och främst får man nog säga att Bellator blev en sportslig succé. Turneringarna bjöd till stor del på stor underhållning och alla vinnarna imponerade rejätlt i sina matcher. Och värt att notera är att bara 6 av de totalt 56 matcherna i turneringarna gick till domslut. Nu är inte avslut lika med underhållande matcher, men nog kan man säga att det försärker bilden av att Bellator satt ihop underhållande galor. Vem kommer inte att komma ihåg snurrslaget från Yahir Reyes, eller den galna triangeln signerad Toby Imada? Dessutom visade man att det gick att genomföra turneringar på så kort tid utan att skador försenade finalerna.

Men även ekonomiskt verkar Bellator ha lyckats bra. Deras VD Bjorn Rebney är en före detta boxningsagent och han har hittills spelat alla kort rätt. Han började med en tydlig vision och kan nu redan vara redo att växa. Genom att ha sänts på den spanskspråkiga kanalen ESPN deportes och genom att till stor del använda sig av latinamerikanska fighters skapade man sig en stabil bas direkt. Kanalen når ut till nästan 5 miljoner hushåll och Bellator har haft bra siffror för att vara en nykomling, trots att galorna sänds ett dygn efter själva galan. Huvudkanalerna ESPN och ESPN 2 går istället ut till cirka 100 miljoner hushåll, vilket visar vilken otrolig möjlighet avtalet med kanalen innebär.

Och för framtiden verkar Bellator kunna ligga bra till för att få en mer attraktiv plats på ESPN eller ESPN 2 och kanske sker det redan när man drar igång sin andra säsong i höst. Då verkar tanken också vara att turneringarna istället ska utse titelutmanare. Den stora utmaningen där blir självklart hur man ska hålla mästarna sysselsatta medan de väntar på att utmanare ska utses. En väg kan vara att låta de fightas utanför organisationen, något som Rebney inte helt verkar utesluta även om kontrakten med Bellator är exklusiva och löper under lång tid. Till exempel har ju Eddie Alvarez ryktas vara aktuell för DREAM 11, något som dock dementerats av Bellator. Ekonomiskt lär mästarna få ännu bättre avtal nästa säsong och bara det skälet kan vara gott nog att stanna för. Redan nu har mästarna på tre matcher dragit in 175 000 dollar, vilket är en årslön för många fighters. Dessutom väntas Bellator sända sina titelmatcher genom Pay-per-view till nästa säsong, något som automatiskt ökar intäkterna.

Med en bättre TV-deal kan nog organisationen också lyckas locka till sig fler högintressanta fighters då man redan nu fått ett stort genomslag i världen. Och det är säkert många duktiga fighters som ser sin chans att tjäna snabba pengar nu när Bellator visat sig kunna leverera. Men mycket hänger på att man får en bättre deal med ESPN, förhandlinar om det verkar pågå just nu och Rebney har sagt att det går framåt. Oavsett är i alla fall jag väldigt sugen på nästa säsong av Bellator och de får gärna sätta igång så fort som möjligt. Med lite fler kända namn kan säsongen bli hur intressant som helst. I väntan på det så kan man ta och kolla igenom deras sammandrag i Bellators youtubekanal.

3 Responses to “Framtiden för Bellator”

 1. yonsson skrev:

  De som nu har vunnit 3 matcher på så kort tid har nog inget emot att vänta ett halvår inför nästa omgång.

  Att skadorna har varit få bör ju rimligtvis ha ett samband med de snabba avsluten. Vinner man på ko tidigt så är man ju oftast redo att fightas redan dagen efter. Det tråkiga vore ju om någon som vann skulle bryta handen eller motsvarande, något som varit relativt vanligt förekommande i både UFC och WEC senaste tiden. -Hur löser man en sån sak?

 2. Ferocitas MMA skrev:

  Turneringar äger gentemot UFC´s upplägg! Då ser man på ett bättre vis vem som är bäst på riktigt!

  Det bästa vore dock ett ligaformat som i fotboll, då en förlust i ett ligaformat inte är hela världen, har du vunnit mot de flesta i din liga kommer du ändå ligga på toppen.

  Hur man skulle styra upp en liga i MMA i praktiken är dock en annan femma :neutral:

 3. Joakim Borgudd skrev:

  Absolut Yonsson, lite vila passar nog bra nu, men ska man köra hårt på sina turneringar enbart blir det ju lite problematiskt. Då kan det kanske bli två matcher på ett år för mästarna, det håller nog inte. Men vi får se vad som händer, jag tror i alla fall en hel del på Bellator.

  Och så vitt jag vet har inte Rebney pratat något om eventuella skador, men ligger väl nära till hands att tro att om någon skadar sig tidigt i turneringen kanske man helt enkelt ersätter honom med en utslagen kille, eller om det finn tid låter två slåss om platsen - tex uppgraderar en supermatch på galan. Men är det en final får man kanske skjuta upp den, men visst kan det skapa problem.

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235