Är kaninmat något även för tuffa killar?

I en artikel på Nyheter24 berättade Usama “Sami” Aziz att han får hjälp med kosthållningen av sin svägerska, Raw food-kocken Erica Palmcrantz Aziz. Eftersom mina kunskaper var mycket begränsade på området så kontaktade jag Erica och hon var vänlig att berätta mer om Raw Food och hur Sami använder sig av det. - jeNk

Hur kan vi förbättra våra prestationer, vår återhämtning och vårt liv med raw food? Raw food är ju ”bara” frukt, grönsaker, nötter, frön och torkad frukt…

Här vill jag dela med mig några av de erfarenheter jag har för killar som gillar att prestera på hög nivå, vara vältränad och gillar att leva livet fullt ut! Jag, Erica Palmcrantz Aziz, har levt med raw food i drygt fyra år. I höstas kom jag ut med den första boken om raw food på svenska som jag skrivit tillsammans med Irmela Lilja, ”Raw Food på svenska”. Boken skrev jag för att ge människor en inblick i raw food, hur du kan komma igång och tillreda enkla, goda recept. En person som verkligen tog till sig boken var min mans bror, Usama ”Sami” Aziz, som är aktiv inom MMA. Han har alltid varit nyfiken på vad jag gör och äter. Han fick med boken mer handfasta tips om hur han själv kunde prova mer raw food. Det har verkligen gett honom mersmak och han experimenterar själv fram sina favoriter med sin mixer. Det har varit otroligt intressant att följa Usama och hans reflektioner till mat, och inte allra minst hans kraft att fortfarande träna på samma höga intensitet!

Näringsinnehåll
I raw food finns det lättupptagligt komplett protein i nötter, frön, groddar, alger, skott och groddar. Långsamma kolhydrater i frukt och grönsaker men även snabbare i form från torkad frukt. Bra fettsyror finns det gott om i raw food, nötter och frön ger dig detta, samt kallpressade oljor.
Efter att ha ätit en stor del raw food, faktiskt ganska omedvetet, har Usama känt nya smaker och blivit än mer noggrann med vad han äter och att det verkligen ska smaka gott och fräscht. Han deltog bara för några veckor sedan i en stor match och fick tänka på vikten inför invägningen. Tidigare efter en match har han känt det som lyx att kunna äta godis och mer onyttig mat men efter denna match fanns inte det suget utan han fortsatte att välja den bästa och fräschaste maten. Jag tror att detta beror till stor del på att Usama fyllt sin kropp med näring och naturligt socker att längtan efter något mer ”onyttig” mat inte fanns där på samma sätt. Även på vägen till målet ska vi njuta av god mat!

Syra basbalans – ph balans
Ett ämne som går att berätta om i dagar är syra bas balans och hur det påverkar dig! Men i korthet kan jag säga att Raw food gör dig basisk i kroppen. Ju mer basisk du är desto lättare har du att återhämta dig, prestera på hög nivå och ha ett starkare immunförsvar. Animaliskt protein, sädesprodukter, halvfabrikat, socker, snabbmat och mjölkprodukter gör att du blir för sur. Stress, överträning, föroreningar kan också påverka din ph-balans i kroppen. För att bli mer basiskt behöver du äta mer grönt (spenat, gurka, sallad, grönt pulver ex Mighty greens), börja utesluta de livsmedel och den livsstil som gjort dig försurad. Tänk mer positiva tankar och le lite mer!
Usama har själv testat sig morgon och kväll för att hålla koll på sin phbalans i kroppen under en period. Han har känt av en ökad sömnkvalité ju mer basisk han är och att hans återhämtning har förbättrats. Favoriten på kvällen är selleri juice!

Det häftiga med raw food är att det passar gammal som ung, yogautövare som maraton löpare – ja, alla kan hitta sitt sätt att leva och äta raw food. För Raw Food är mer än ett sätt att äta, det blir ett sätt att leva. Samtidigt som vi tar hand om oss själva på bästa sätt tar vi hand om vår jord. Gör som Usama - välj eko!

Enkla tips för dig:
• Prova dig fram som Usama att juica dina egna juicer på bland annat, gurka och selleri för att bli mer basisk.
• Gör morgondrinkar med nötter, frukt, bär, superfoods och färska dadlar.
• Njut av goda i raw food snax och efterrätter
• Våga testa och gör gröna smoothisar på ett paket spenat, blåbär och två bananer- häll på vatten och mixa!

Raw food är oerhört spännande, låt dig utforska denna nya värld av den bästa maten som ger dig kroppslig och mental styrka, möjlighet att leva ditt liv till full potential och vara ”värsta grymma” killen/tjejen hela dagen…och kanske natten!

Raw food är frukt, grönsaker, nötter, frön, torkad frukt, alger, skott, groddar samt kallpressade oljor och honung som inte upphettas över 42 grader. Detta för att bevara maximalt med näring i maten och de levande enzymerna.

Erica Palmcrantz Aziz inspirerar människor att hitta sitt sätt att leva med raw food genom kurser, föreläsningar och event. Hon kom i september 2008 ut med boken ”Raw Food på svenska” som visar hur gott, enkelt och lätt det kan vara att tillreda raw food. - Palmcrantz Institutet

Du kan följa Usama, hans träning, mat och dagliga liv på usamaaziz.se.

16 Responses to “Är kaninmat något även för tuffa killar?”

 1. jeNk skrev:

  Passa på och ställ någon fråga till Erica, hon kommer säkerligen titta förbi här i kommentarerna!

  Tack Erica!

 2. Linus skrev:

  Jag tycker att alternativ kosthållning är väldigt spännande. Dock skulle jag verkligen bli glad om du/ni kan tillhandahålla lite källor till de påståenden som presenteras ovan. Jag är speciellt intresserad av forskning kring teorierna kring syra/bas och kroppens pH.
  Tack på förhand!

 3. David skrev:

  Äter du en balanserad kost inklusive frukt och grönsaker finns det inga påståenden som säger att den här metoden eller den här gör att du presterar bättre.

  Det finns faktiskt inga slutsatser som kan dras direkt mellan kosthållning och prestation. Finns slutsatser som dragits mellan exempelvis Marathon-löpare där de har presterat bättre trots en kost av exempelvis hamburgare och pommes före en träning, där de presterade bättre än de som hade ätit “nyttig mat”, såsom pasta, grönsaker etc..

  Källa Löpning från joggning till maraton (Fixx James F., Pocket W&W)

 4. Tom skrev:

  Men mellan kost och presation finns ju som att äta energ rik kost gör ju att man orka bättre, och kost med för lite protein t,ex under uppbygnads fas gör ju att inte får samma muskel uppbyggndad som vid rätt mängs protein. Men hela ämnet med alla kost metoder är intressant, men kan ju säga att äter man raw food eller stenålderskost och liknadnde vid elit räning så känner man sig piggare och de känns som man orkar mer vilket jag tror att jag gör, och de är ju bevisat att vår kropp är gjor för att fungera på samma saker som för 1000-tals år sedan, kroppen har inte utvecklas som samma sätt som omvärlde, och allt som finns i en MC burgare är inte saker som vår kropp gillar och då logiskt int e borde fungera på. men som sagt ämnet är intresant. Kul att tillägga om man ser på Patrik Sjöbergs uppladning inför hopp en kopp kaffe och en cigg, och han har hopapt högre en vad stefan holm någonsin gjorde, den ksoten ser man inte så länge längre på vara arenor och idrotts hallar

 5. Tom skrev:

  Kon förövrigt rekomendera att kolla på Jonas Colting och hans stenålderskost likt raw food. förövrigt en mycket grym kille:grin:

 6. Ferocitas MMA skrev:

  Jag har forskat kring kosten och varit inne på stenålderskost och RAW food långt innan dess namn blev populära för allmänheten. Stenålderskost är helt klart den rätta kosthållningen för människan, inget snack om saken!

  MEN idag äter jag inte på detta viset, jag äter nyttigt dvs. mycket grönsaker, frukt osv. och skär ner på spannmål och annat mindre bra, men absolut inget avancerat och känner jag för det så äter jag gott!

  Jag vet inte hur det är för alla andra men för mig blir det mer negativt än positivt att äta “supernyttigt”, det tar alldeles för mycket livsenergi att ständigt tänka på mat, vad man stoppar i sig och att alltid va sugen på annat osv.

 7. Tom skrev:

  Ferocitas MMA håller helt med dig dig om dina tankar med stenålderskosten, men du ahr helt rätt att de faktiskt tar väldigt mycke enrgi och kan vara jobbigt att hela tiden tänka på vad man äter. Men jag tror man ska kolla på olika håll och hitta sin egen kost och tolka själv och sen se precis som du hur mycke man själv vill lägga tid på de och hur mycke man tänker följa olika koster. De behöver ju inte vara antingen eller man kan ju äta väldigt utan att leva helt på stenålders kost m.m. Men vill man bli bäst och tränar väldigt mycke så ska man nog se över denna bit extra mycket

 8. cederkvist skrev:

  shit äta grönsaker är livsfarligt. HATAR skiten ,trots att jag inte äter sådant så blir jag stor och stark :D

 9. Theo skrev:

  Kul att se ett inlagg om “raw food” nar jag levt pa det 100% i tre ar. Det ar ganska likt stenalderskost forovrigt, som i sin tur ar lik Atkins diet.

  De alla tre har gemensamt ar att de eliminerar starkelse och raffinerat socker.

  Och grejen ar, har man en stalmage kan man ata vad som helst, det spelar i princip ingen roll.

  Det ar for alla andra som inte ar fodda med denna stalmage som det spelar roll, tankte bara namna det.

 10. OP skrev:

  Kolhydrater=> Glykogen => muskelbränsle vid fysisk ansträngning.. Verkar som man bör komplettera med någon form av kolhydratkälla typ bröd,pasta,ris eller potatis mm.

 11. Morgall skrev:

  Nu känner man sig för att slinka i en 150 grammare.

 12. Jonas skrev:

  @ Morgall :lol: :lol: :cool: :lol:

 13. Tobbe2 skrev:

  Jag köper det mesta av detta då jag själv försöker välja bort spannmålsprodukter men inget animaliskt protein - WTF!!!

 14. Tom skrev:

  Stora skillanden mellan de bättre enligt mig stenålderskost är att anemaliskt protein är en mycket större del, kroppen är gjord för kött så käka de.

 15. eric skrev:

  det står ju inte att man ska ta bort protein. utan att det gör dig sur, därför ska man BALANSERA

 16. erica skrev:

  kul med era kommentarer! det som är poängen med att äta är att alltid gå efter sin egen rätta känsla vad du väljer att stoppa i munnen. tänk alltid det bästa alternativet!
  Med boken ” raw food på svenska” vill jag inspirera till ditt eget sätt att välja det som du känner att du gillar med raw food. Tips! Börja exprimentera och lyssna till dig själv!

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235