Första gången i Oktagonen

Nyköping har en klubb som heter Nyköping MMA & Shootfighting och deras tävlinggrupp heter Escalate MMA. Och dit gick jag på måndagskvällen för att köra ett pass.

Det har snöat ganska stadigt i Nyköping under ett par dagar och måndagskvällen var inget undantag. Beläget i ett industriområde, inne på en inhägnad innergård med jeepar och SUVs parkerade lite på sniskan ligger klubben inhyst i något som påminner om en berömd MC-Clubs klubbhus. När jag kom gående mot innergården i mörker och under tungt fallande snö, tänkte jag osökt på denna låten.

Kom in träffade tränaren bytte om och snackade lite med de andra killarna. Omklädningsrummet ligger bredvid ett rum med hantlar och bänkpress och duschar intill det. En våning upp kommer jag in i en öppen fräsh lokal på ca 75-80 kvm som är målade i rött och vitt med Klubbemblemet målat stort på ena väggen. I lokalen hänger ett par sandsäckar, en päronboll, en boxningsring och en hemmabyggd oktagon! Lokalen är lite kall så vi börjar värma upp direkt i klassisk boxnings stil med armhävningar, löpning osv.

Sedan tar Thomas Bengtsson, tränaren för dagen, ordet. En man som ser ut och låter som Börje Ahlstedt. Fast med glasögon och en del tatueringar. Han börjar instruera slagserier och det är tydligt att han har en boxarbakgrund. Alla övningar var väldigt aggressivt inriktade. Och med aggressivt menar jag att de var väldigt rakt på sak, kontringar som syftade på kraftfulla slag och kombinationer. Uppercuts, lever och njurslag. Det var en stor kontrast ifrån Finland där man var supertekniska och endast drillade två övningar och tränaren gick runt till alla och coachade. Denna träningen var mer inriktad på fighting på ett annat sätt. Man slog och sparkade direkt på sin partners kropp istället för mitsar. Mycket kombinationer i flera led där man fick lära sig att gå och slå. Kontra motståndarens slag och följa upp med en 4-5 slags kombination.

På måndagar är det fokus på stående träning, inga nedtagningar eller markkamp. Det var kul att få “smälla på lite” även om min partner och jag för den sakens skull inte laddade för fullt, men man slog på och så fick man säga, lösare eller du kan sparka hårdare. Det är ju också det som är grejen lite tycker jag. Man ska ju ha lite ont efter man har tränat kampsport, annars kan man ju lika gärna träna curling.

Vi gick mot slutet av träningen in på stående grapplingtekniker. Typ fånga motståndarens höger cross och plocka americana liknande grepp. Dock är jag osäker på hur det skulle funka i en verklig match. I och med att man inte har marken mot ryggen eller din motståndare ovanpå dig så finns där möjligheter att kunna ta sig ur detta relativt enkelt. Dessutom måste den som utför greppet vara ruskigt snabb. Fick inte chans att fråga tränaren så han kanske hade ett svar på detta, om så får Ni eller andra från klubben gärna kommentera nedan och berätta. Vi avslutade med fys i form av situps och armhävningar och sen strechade vi. Enda minustecknet var att lokalen var lite kylig och att tränaren inte gick runt och instruerade i den utsträckning jag önskat. Dock när jag bad om råd så kom han över och han var väldigt duktigt person instruktör. Såg vad jag gjorde för fel och stannade tills jag åtgärdat det.

Efter träningen var slut frågade jag en kille om vi skulle sparras lite. Jag var nämnligen frestad av att äntligen få chansen att slåss i en Oktagon. Vi körde stående i 2 min (som blev 4-5) och sen mark i 2-3 min. Killen i fråga (vars namn jag glömt. Förlåt) var lite kortare än jag, så jag trodde jag skulle ha en reach fördel, men han stängde avståndet effektivt och hade grymma lågsparkar. Hade han inte varit så snäll hade jag nog inte kunnat gå idag. Vi utbytte lite slag och sparkar ooch så gick det ett par min. Adrenalinet kom igång, man hade kul och sen lossade jag en främre lågspark och gick framåt för att slå vänster krok. Men jag gjorde det felet jag alltid gör och som man aldrig får göra….sänkte guarden och således gick jag rakt in i en klockren höger som träffade mitt på hakan! Jag snurrade till, och blev lite skakad men hade utan problem kunnat fortsätta. Men jag valde att bryta nån halvminut och återhämta mig. Vi skrattade lite och det och killen sa “Du mötte min höger mannen” och sen fortsatte vi en stund. Sen brottades vi och han var duktig brottare som snabbt fick mig på rygg. Vi scramblade för positioner, sökte strymningar och jag gick på en kneebar. Men han hade bra försvar och efter en stund fastnade jag i en armbar. Jag försökte klocka ur den, men kom inte runt hela vägen och tvingades klappa.

Efter det körde jag med en annan kille som var lite längre än mig och då blev det även lite clinch arbete med knän och pressande mot buren. Roligt värre!

Det var en trevlig klubb med personlighet och schysst stämning. Man skämtade och alla intresserade sig för bloggen och min turné. Jag snackade lite UFC och MMA i allmänhet två killar från tävlingsgruppen som styrketränade och de sa att jag var välkommen tillbaka närsomhelst. Sen duschade jag, gick ut i snöyran och käkade på restaurang.

Klubben har även en väldigt bra hemsida och det är något som jag uppskattar.

Tack till alla på träningen.

Tack till alla läsare.

Mvh//Alexander

8 Responses to “Första gången i Oktagonen”

 1. Niclas skrev:

  Kul läsning Alexander!
  Jag blir inspirerad!

 2. Alexander skrev:

  Roligt att höra Niclas!

  Lessen allihopa att jag hela tiden glömmer min kamera. Jag ska försöka bättra mig.

 3. Karl-GSP skrev:

  rolig läsning. tyckte du styrde upp beskrivning om stället perfekt efter dina virtuella beskrivningar :D keep up the good work

 4. Oskar skrev:

  Oj! Kul att få läsa om “min” klubb! Verkligen oväntat. Synd att du inte fick chansen att träffa Uffe. Mannen och tränaren som verkligen lägger ner hela sin själ i klubben.

 5. Joakim Borgudd skrev:

  gillar logon!

 6. jeNk skrev:

  Snyggt att du pimpat själv denna gång! :lol:

  Bra jobbat!

 7. Alexander skrev:

  Hehe, jag pimpade Finland inlägget oxå.

  Du vet vad man säger; Ge en man en fisk och mata han för en dag. Lär honom att fiska och du matar han för en livstid.

 8. Mikael A skrev:

  Bra jobbat o skrivet.

  Gott initiativ med länkarna (läste det hela med C.R.E.A.M. dunkande :)

  Verkar vara ett trevligt ställe att befinna sig på, you go girl!

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235