Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/wp-slimstat-ex-config.php on line 342 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/pins.php on line 490 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 1002 MMABloggen » Blog Archive » Turnén summerad

Turnén summerad

Som vissa av er vet har jag varit på turné med jobbet och då passat på att besöka lokala MMA-klubbar på fritiden. Nu, efter mycket “jag gör det imorron” och en del påminnelser från allas vår bloggfader jeNk, har det äntligen blivit dags att sammanfatta mina upplevelser och erfarenheter.

När jag gav mig ut på denna resa så var mina mål följande:

1: Se hur stor spridningen av MMA är i Sverige.
2: Hur ser träningen ut. Skiljer den sig från klubb till klubb.
3: Sprida MMABloggens namn.
4: Ha roligt, träna, prova på MMA och försöka ge er läsare en intressant läsning.

Spridningen av MMA
Det är lite svårt att säga eftersom jag inte har varit överallt i Sverige. Men det jag upptäckte genom min färd från Hälsingland till Skåne, att MMA är förvånansvärt stort. Nästan varenda håla har en klubb som benämns som MMA klubb. Sen om det är regelrätt MMA, eller bara BJJ blandat med fritidsboxning låter jag vara osagt. Störst är det i storstäderna. Stockholm har många klubbar, Göteborg och Malmö likaså. De riktigt små städerna vi var i hade inte alltid en MMA-klubb, men nästan alltid flera olika kampsportsklubbar, där thai och vanlig boxning dominerade utbudet. På de klubbarna hade inte alla hört om MMA. Inte förrän man sa UFC. Då visste alla vad man snackade om och alla hade sett några galor.

Bland allmänheten är det dock annorlunda. Om jag på stan sa att jag letade efter en MMA klubb tittade folk på mig som fågelholkar. Inte heller om man sa ultimate fighting visste folk vad det var. Regeln var oftast att ju äldre människa jag pratade med, desto mindre visste dom.

På det hela taget får jag väl säga att MMA är en sport på frammarsch i Sverige. Den kan inte på något sätt konkurrera med fotboll, hockey, innebandy eller nog ens med curling. Men den har en trogen skara, och den växer.

Träning från klubb till klubb
Det var ganska olika. Vissa var väldigt tekniska och andra väldigt pedagogiska. Några körde mycket uppvärmning och krävde disciplin, andra verkade mest vara några erfarna som visade mindre erfarna vad de kunde. Men bortsett från en klubb så körde alla efter mönstret: Stående en dag, liggande en annan, sparring den tredje. Vilken den klubben som skilde sig från mängden var återkommer jag till lite senare.

Spridning av MMABloggens namn
I all ärlighet vet jag inte hur väl jag lyckades med detta. Vår kära bloggfader jeNk hade en tanke med att jag skulle ta med mig och dela ut t-shirts med mmabloggen.se tryck. Tyvärr gick inte detta igenom. Men hade det gjort det är jag säker på att bloggen fått ännu fler läsare.

Men jag tror nog att bloggen fick mer uppmärksamhet. De flesta från klubbarna jag besökte läste inläggen och förhoppningsvis har de blivit trogna MMABloggen läsare. Vi får väl se i kommentarerna. Har vi någon som inte kände till MMABloggen innan mitt besök, gör dig hörd i kommentarerna nedan!

Ha roligt, träna, prova på MMA och försöka ge er läsare en intressant läsning
Tränade gjorde jag. Roligt hade jag också. Det är en härlig känsla att bli välkomnad in i en gemenskap och träningslokal. Att få prata med andra utövare om sporten man själv gillar så mycket. Utbyta tränings tips och fightpredictions. Men även själva projektet i sig blev jag glad över att jag företog mig. Det kändes som en större, mer speciell sak jag gjorde när jag turnerade runt och skrev om det, än om jag bara hade tränat. Min uppskattning för MMA blev större och min kunskap bredare. Jag blev en bättre fighter, men lärde också en sak om mig själv och det är att jag kommer förbli en MMA motionär! Jag vill inte gå match.

Om ni som läsare tyckte det var intressant att följa återstår väl att se i kommentarerna nedanför.

Bästa och sämsta
Sammanfattningsvis vill jag utnämna bästa och sämsta klubbarna. Alla var bra, men props måste ges till, trumvirvel please…

Gladius MMA i Göteborg! För ett exceptionellt välkomnande och mottagande av Jesper Gunnarsson och Isak. Fina lokaler. En härlig atmosfär, skämtsam, öppen, lyssnande och disciplinerad stämning. För deras helhets tänk inom MMA. Att få med alla aspekter under alla moment. Stående, brottning, grappling, scrambling och försvar mot samtliga. Ett sant nöje!

Sämst var utan tvekan Judoklubben i Ronneby, som nekade en trevlig kille på besök. Med träningskläderna redo fick han se stökiga ungar och föräldrar sitta och vänta på att passet skulle ta slut. Otåligt pladdrande med varandra eller i mobiltelefoner. När sedan den trevlige killen på besök förklarade sitt ärende sa Judo tränaren nej till en provträning eller att ens visa honom ett endaste kast innan nya gruppen kom. Han visste inte vad MMA var och var föga intresserad. Gå och ät pizza och se på idol sa han inte, men det var vad som hände.

Specialpris och hedersomnämnande går till Karlshamns MMA som hade en fantastisk stämning och var oerhört pedagogiska. Denna typer av klubbar är svensk MMAs framtid. Det är denna typen av klubb som gör att vi om 20 år kan få se MMA-SM på SVT sport. Svenskt folkhems idrottsanda när den är som bäst!

Ett stort tack till alla klubbar som välkomnat mig. Bara för att ni inte hamnade på prispallen innebär det inte att jag inte uppskattar er gästvänlighet.

Ja nu är det inte mer att säga än att jag droppar en hälsning då och då om jag besöker fler klubbar och låt mig veta vad ni tycker genom att komentera friskt.

Tack till alla läsare!

// Alexander “on tour” Öhrstrand.

11 Responses to “Turnén summerad”

 1. Petter H skrev:

  Tack för artikeln!
  Det ända jag kan önska är att den vore lite längre. :lol:

 2. rc skrev:

  chansar på att du menar Jesper Gunnarsson från Gladius?

  har varit kul läsning annars :mrgreen:

 3. pulvertomte skrev:

  Skit bra! har du varit på Stockholm Shoot?

  http://www.stockholmshoot.com/ är väldigt intresserad av att börja där, skulle vara kul om du visste något :P

 4. jeNk skrev:

  @rc

  Klart att det är Jesper (har ändrat nu)!

  Tack “Mr On tour” för din insats!

 5. Jesper Gunnarson skrev:

  Jesper skall det såklart vara, hehe

  Kul läsning har det varit tycker jag och självklart roligt att läsa att besöket hos oss var uppskattat!

  Du är välkommen tillbaka på nästa tour!

 6. Anders skrev:

  hehe grymt! jag visste om mmabloggen men det var först efter ditt besök på klubben som jag blev “hooked” :mrgreen:
  kul att du gillade gladius extra mycket :cool:

 7. Alexander on tour skrev:

  Tack alla.

  Pulvertomte - Jag tränar själv på sthlm shoot och kan varmt rekommendera klubben. Det kommer väl ett inlägg härifrån oxå så småningom,men ett steg i taget :wink:

 8. Per skrev:

  Får man fråga vilka klubbar du besökt runtom i landet på din resa?

 9. alexander on tour skrev:

  Det är lite olika. Om du skriver MmaBloggen on tour i sök fönstret så borde du få upp inläggen jag skrivit.
  Det är lite olika, bla ett besök på en klubb i Helsingfors i Finland. Kul att se kulturskillnader

 10. Johan skrev:

  Intressant läsning.

  Haha, ja ibland skäms man för att bo i Ronneby. Staden är mysig men folket är tyvärr sjukt.

  Synd man inte stötte på dig.

 11. Sabaai skrev:

  Hej!
  Mycket intressant läsning, skrivit på ett lätt, bra och underhållande sätt. Vi hamnade här av en slump då vi googlade på MMA lokalt här i västra Blekinge/nordöstra Skåne..och intresset för Karlshamn blev stort efter din beskrivning, så vi ska kontakta dem för mer information. Skrev även en kommentar på det inlägget, med fler frågor, hoppas jag får svar, annars får jag väl ringa Fredrik:)
  /sabaai

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235