Fullt upp i höst för August Wallén

Pionjären August Wallén var med och tog Shootfightingen till Sverige i mitten av 90-talet och har på senare år varit en av de drivande i kampen för tillstånd att arrangera MMA-galor i Sverige. Dessutom är han huvudinstruktör för Gladius MMA i Göteborg som ingår i Shooters MMA som finns över hela Europa.

Som om inte detta var nog är den 40 år gamle Wallén fortfarande aktiv som fighter och går match på The Zone FC “Bushido” den 7 november. Samtidigt som han tränar inför sin egen mach är tränar han även Alexander Gustafsson i hans satsning mot debuten i UFC den 14 november. Man kan alltså minst sagt säga att Wallén är en upptagen man, men han tog sig ändå tid att svara på lite frågor inför sin egen och Gustafssons match.

Hur många matcher ser du dig själv gå?
Jag tar en match i taget, men jag kör på så länge kroppen håller och det är kul.

Hur funkar det att både träna Gustafsson inför hans debut i UFC samt träna inför din egen match?
Det är tufft fokuseringsmässigt så klart, men i det fallet går hans och övrigas matcher före (det är många som har match nu), jag kör på rutin. Uppläggsmässigt är det bättre än någonsin, jag har verkligen tagit mig tid att utarbeta ett optimalt upplägg och det underlättar mycket när det grundarbetet är gjort, så på det sättet är det lättare. Sparringen är ju på riktigt hög nivå. Det finns alltså både fördelar och nackdelar, men jag tycker att fördelarna överväger, jag har ju alltid coachat samtidigt som jag själv tränar. Det är inte optimalt men jag är coach först!

Något speciellt du jobbar på inför din match?

Först och främst att komma i god form, tekniskt jobbar jag på allt.

Hur går förberedelserna med Alex?

Mycket bra!

Vad tror du om hans chanser?
Jag tycker att det är en bra matchning och Alex chanser är goda, högre än för många nykomlingar i UFC. Men det är en riktigt tuff motståndare och på toppnivå finns det inga lätta matcher, Jag tror på Alex, han har allt som krävs för att gå hela vägen.

Något speciellt ni jobbar på för hans del?

Järnfys är en absolut förutsättning för att kunna tävla på den högstanivån, så vi har börjat där. Sedan bygger vi bort svagheter och slipar styrkorna. Mer specifik än så vill jag inte vara.

Har ni fått in bra sparring?
Det är fördelen med att tillhöra Shooters MMA. Vi har tre sparringläger inbokade inför The Zone FC och UFC och det kommer folk från runt om i Europa. Nu till helgen kommer tex ett rejält gäng från Stockholm Shoot, Klas Åkesson från K3, danskar, Pierre Guillet, Jack Mason och Christian Smith från England med flera.

Vad tror du krävs för att en svensk ska lyckas i UFC?

Talang, vilja, disciplin att träna hårt och utsätta sig för det som är obekvämt, ett riktigt bra upplägg, bra träningskamrater, ett tight team, bra och varierad sparring, möjlighet att träna på heltid, support från sponsorer, vänner och familj och en kompetent och engagerad coach.

Det pratas mycket om att man måste flytta till USA för att få rätt träning, för att kunna lyckas. Dels så tror jag inte att det är sant och dels så får det i längden inte vara sant för det skulle betyda att vi aldrig skulle kunna ha svenska proffs bosatta i Sverige. Självklart måste man kunna leva och träna i Sverige även som proffs annars kommer vi bli helt utarmade. Vad som behövs är att man bygger upp en miljö där det går att fokusera helt på träningen och det är det vi försöker göra. Förutom en mycket välplanerad satsning rent träningsmässigt så är det ett helthetserspektiv som behövs. Vi fixar allt från boende till massage och ekonomiskt stöd och plockar in experter på olika områden som till exempel dietist för kostrådgiving och proffsboxare för specifik sparring. Det gäller att kunna träna som ett proffs innan man har fått ekonomiska förutsättningar att göra det.

Något du vill tillägga?
Jag vill passa på att tacka alla i vårt team Shooters MMA, mina träningskamrater på Gladius som är helt grymma, alla lojala vänner och elever som stått ut med mig genom åren och den fantastiska publiken på The Zone FC som gör det värt varje svettdroppe.

23 Responses to “Fullt upp i höst för August Wallén”

 1. julle skrev:

  härlig intervju!

 2. Joakim Borgudd skrev:

  Verkligen, det känns som att han har bra tankar om Alex uppladdning, fysen känns som något väldigt avgörande. Och är det några som kan fixa riktigt bra läger och träning på hemmaplan är det kanske Gladius och Shooters, vi får se helt enkelt.

 3. jeNk skrev:

  August känns mycket proffsig helt enkelt…

 4. ErikD skrev:

  Känns skönt att höra att man inte måste flytta till USA för att bli proffs, uppmuntrar oss ungdomar att fortsätta och drömma den stora drömmen

 5. Vic skrev:

  Kan inte annat att instämma. Han verkar göra mycket vettigt för det svenska MMA-tänket och sportens framtid på hemmaplan!

  Riktigt kul och höra. Lycka till både till Mauler och Wallén!

 6. Brocowich skrev:

  Känns tryggt att det är mycket fys/kardio. Det känns som en viktigt pusselbit..

  We do it swedish style!

 7. Sarp skrev:

  Alltså nu måste väl en del ta och vakna. Bara för att August går ut och menar att Sverige är ett lika bra land att träna MMA i som USA så behöver det inte stämma.

  Jag tror att Gustafsson t.ex. skulle bli en mycket bättre fighter av att sparras i en klubb som har flera UFC-deltagare.
  Han får inte bara sparras etc, utan även vara med och hjälpa andra stora fighters för sina respektive matcher och det kan vara riktigt bra.

  Om vi jämför med t.ex. fotboll, i ett land med liten fotbollstradition kommer inte så många stora talanger. Det är helt enkelt så, Kina har över en miljard invånare men inte en enda globalt känd fotbollsspelare eller vad jag känner till - mma-fighter. Det är klart att man kan lyckas i UFC genom att träna på hemmaplan men det är nog större chans för att man gör det om man tränar för American TopTeam eller Extreme Coutore(stavning?).

 8. Vic skrev:

  Sarp: Visst är det kanske bättre att träna utomlands, men poängen är att det bör finnas alternativ hemma för en som satsar seriöst.

  Om ett land vill producera idrottsstjärnor så känns det väl vettigt att ha en sund bas i hemlandet för kvalitativ träning? Det känns inte så hållbart att bara ha inställningen — för att lyckas måste du flytta utomlands.

  På sikt är det inte bra för den inhemska utvecklingen. Jag tror på att det är först när landet får fart på träningen på hemmaplan en rejäl utveckling kan ske. Sen förutsätter det naturligtvis inte att utövarna inte kan (eller bör) åka utomlands och träna/utveckla sig för att sedan ta hem receptet till hemlandet.

 9. Benke skrev:

  Jag tror inte att någon fighter mår bra av att köra samma träningsrecept hela karriären. Alexander är ung och kanske är det bäst för honom att träna på hemmaplan i det här skedet av karriären. Bitarna vid sidan av buren är minst lika viktiga som innanför densamma och känner han sig trygg i upplägget är det nog viktigare än att ha absolut spetskvalité på sparringen. Det brukar väl vara läge att skifta upplägg efter en förlust eller om han känner att han stannat av i utvecklingen… så utfallet den 14:e november avgör väl om det var rätt eller fel val.

  Jag tror för övrigt också att styrka och kondition är rätt väg att gå. Om det är något som UFC inte gillar så är det när någon får helt slut på bensin (läs Travis Lutter) och därmed inte kan bjuda på underhållning. En låst match kan de acceptera, men inte att någon inte gjort sin konditionsträning.

 10. jarmo skrev:

  Det är ju önsketänkande av August och er andra som tror att det räcker att träna hemma i Sverige om man vill bli nått.

  Men jag förstår tänket, och det skulle ju definitivt vara bäst. Men för att komma dit måste det byggas upp en stabil bas i Sverige, och det måste göras genom att skicka iväg talangerna till staterna för lite tips å trix…

  Till slut kommer man inte behöva åka iväg för att få det där lilla extra…

  Hoppas dock jag har fel… kan ha blivit indoktrinerad av Dana :neutral:

 11. Joakim Borgudd skrev:

  Alltså, August säger ju ingenstans att man alltid ska träna i Sverige. Utan att det måste finnas alternativ, som några andra sagt är ju helheten viktig. Det måste funka ekonomiskt och socialt vilket kanske inte alltid är lätt att lösa i staterna.

  Att man har ett bra klimat och möjligheter gör ju inte att man inte kan åka på läger till tex USA också. Men att ett par månader för sin debut i UFC bryta upp och flytta till USA tror jag inte hade varit rätt för Alex.

 12. Mohit Nayeri skrev:

  Stabilt, stabilt som fan:grin:

 13. AntonL skrev:

  Sarp: David Bielkheden har ju tränat i både USA och tävlat för BTT, 1-2-0 löd hans rekord i UFC.

  Gräset blir INTE grönare på andra sidan.

  När det gäller stående biten så kan jag varmt rekommendera Östeuropa, så länge de kan engelska med andra ord.

  Det hade ju varit roligare om Alexander bara tränar i Sverige och vinne sina UFC matcher, för då bevisar han att man kan utvecklas sig lika bra i Sverige som övriga länder.

 14. AntonL skrev:

  Jarmo: “Men jag förstår tänket, och det skulle ju definitivt vara bäst. Men för att komma dit måste det byggas upp en stabil bas i Sverige, och det måste göras genom att skicka iväg talangerna till staterna för lite tips å trix…”

  Säger Omar Bouiche dig något?

 15. ErikD skrev:

  Tycker det mesta handlar om vad man talar om för ungdomar och de som vill lyckas.

  Just nu känns det som att om man vill lyckas med MMA så MÅSTE man åka till USA eller Brasilien. En resa som många av oss inte har råd med.

  Känns onödigt att krossa drömmar…de e allt

 16. Conny skrev:

  Skulle säga att det här med att resa eller inte beror på var du tränar och hur nära match du är.

  Alexander tränar nu på Gladius där det finns mycket resurser och sparring. Därtill tillhör Gladius Shooters och det arrangeras en mängd sparring camps med de proffs som finns inom Shooters.

  Fördelen Alexander har av detta är nu när hans match är viktigast är att nästan all träning är fokuserad på att han skall lyckas. Han får skräddarsydd träning nu och det är viktigt för honom när det är en dryg månad kvar till match.

  Att träna på ATT eller Xtreme Couture är med all säkerhet bra. Men skulle han få samma attention där och skulle träningen bli perfekt anpassad för honom? Sparringen hade säkert varit bra men det övriga upplägget är jag mer tveksam till.

  Om det är lågsäsong och långt till match tror jag att en träningsresa kan vara riktigt bra. Men att säga att man måste bo permanent i USA för att bli bra är jag tveksam till. Det känns som en myt som sprider sig fort nu. Det finns ju en massa bra fighters utanför USA och alla dem har inte varit i USA och tränat.

  Men för den fighters som tränar på en liten klubb på “landet” så låter kanske en sådan resa som det enda alternativet. Skulle väl kanske vara att flytta till en större klubb då i en storstad.

 17. Punchdrunk skrev:

  Jag kan hålla med om att det kan vara bra att prova vingarna i andra länder men jag tror att många överskattar detta. Grejen är med dessa länder att det finns så otroligt många utövare som gallras ut där några få på isberget får optimal träning (världsklasstränare) och resten får mindre bra träning. Alex är en striker och han förlägger förmodligen ganska mycket tid med boxning och stående fighting. Jag tror att Alex har haft tillgång till bättre boxningstränare i Sverige än vad han skulle få i USA. De bästa tränarna i USA är upptagna med proffsboxarna. I Sverige kan du vraka och välja bland Sveriges bästa tränare, tränare som har skolat boxare till OS, VM och EM-medaljer. Detta på grund av att inte proffsboxningen är utvecklad och att alla proffs inte tar dessa tränare. August är säkert kunnigare än de flesta tränarna i USA, skulle August bo i USA så kanske inte ens killar som Alex fått tid att vara nybörjare och utvecklas hos honom. I USA kanske han bara skulle träna proffsen. Tror att det för en billigare penning i Sverige går att få tillgång till väldigt kompetenta tränare. Tror detta är svårare i etablerade proffsfightsländer. Men däremot om Alex nu visar sig prestera bra i UFC så kommer det säkert öppnas upp nya dörrar i USA där han kan få tillgång till tränare och gym med hög klass samt att de lägger ner mycket tid på honom.

 18. AntonL skrev:

  Nu när jag tänker efter, räcker bara inte Nederländerna och deras K-1/MMA fighters ?

  Billigare och närmare Sverige med andra ord.

 19. yonsson skrev:

  Det som talar för gladius:

  Striking: Gladius tränar i samma lokaler (som mig) på (FMT) Fighter muay thai, där August även är huvudansvarig. FMT har bland annat odlat fram en vinnare i VM i thaiboxning (i år), samt har förrutom grymt bra tränare ett nära utbyte med tränare i thailand. Nu har vi t ex en inyrd thailändsk tränare (och 5-faldig mästare i thailand med över 300 genomförda matcher). Han håller i pass, samt privat mitscoachning. Lägg till inhyrda boxningstränare som August talade om så är möjligheten till bra striking-träning mycket bra.

  Hur det ligger till med kunskaperna i BJJ vet jag inte, men det finns även en BJJ-klubb i samma lokaler och konceptet i mma-grupperna är att man först ska skaffa sig en bra grund på marken.

  Victor Cheng som kommer från samma klubb fick mycket beröm för sin fysik i uttagningen till team Shamrock, vilket tyder på mycket bra fysträning.

  Allt detta bakas ihop av August och Gladius mma där man utgår ifrån mma-träning med inhyrd spetskompetens.

  Jag tror att så länge nerverna håller så kommer Gustavsson att spöa skiten ur sin motståndare.

 20. Jesper Gunnarson skrev:

  For the record så har alltså Gladius både MMA och BJJ på schemat. Grapplingmässigt står det alldeles utmärkt till hos oss med en hel massa grymma grapplers

 21. kalle skrev:

  August har så rätt. Den fysiska placeringen ska inte betyda något. Det är trots allt träningen. Om man t.ex. tränar Muay Thai gör det inte dig automatiskt dig till en thai-champ för att du sparkar mitts och säck och springer i Thailand i stället för att göra samma sak i Sverige. Det som gör skillnaden är hur du gör det och att du gör det. Det är en hård blandning av kvantitet och kvalitet. Alex är så grym, han har så mkt bättre förutsättningar än andra svenskar haft innan men man ska aldrig säga aldrig innan det hänt. Vi får se! Spännande är det i varje fall! MMA är adrenalin från första sekunden!

 22. MMABloggen » Blog Archive » Inför The Zone FC “Bushido” skrev:

  [...] August Wallén vs Patrik Kincl Vad ska man säga den 40 år gamle Wallén kombinerar sitt ordförandeskap i SMMAF med en fortfarande aktiv karriär som proffsfighter. Han har svart bälte i BJJ och gick matcher i Shootfighting på 90-talet, som proffs har han 5-2. Förlusterna kom mot inga mindre än Elvis Sinosic och Yuki Kondo och nu har han vunnit tre raka matcher i The Zone. För motståndet den här gången står den 19 år yngre Kincl från Tjeckien som ska vara en bra grappler med ett record på 9-4. Det blir alltså ett klassikt möte mellan en veteran och ett ungt löfte. Läs vår senaste intervju med August här. [...]

 23. MMABloggen » Blog Archive » Gustafsson på väg mot Manchester skrev:

  [...] Intervju med hans tränare August Wallén [...]

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235