AWP only

Man ska nog inte jämföra sporter mot varandra. Då olika sporter har olika mål och olika regler för hur man får uppnå dessa olika mål, ska man nog inte jämföra vilken sport som är bäst. Förvisso är MMA den bästa (kamp)sporten, men det finns en viss charm med de sporter som baseras på olika aspekter av MMA, så som Boxning, Karate, Brottning och så vidare. Denna charm ligger i den tradition och historia som ligger bakom. Det är något mystiskt, spirituellt samurajasiatiskt över de disciplinerade karateutövarna. Det är något historiskt grekisk-romerskt och olympiskt över de vältränade brottarna och det är något charmigt nordamerikanskt ”wokingclass-underdog i 1920-talsskimmer ”som ligger över boxningen.

MMA i modern tappning har inte denna stolta tradition förknippad med sig, trots sina anrika antika rötter i den olympiska sporten pankration och därigenom har inte folket blivit givna ett tillfäll att ta till sig denna sport, som för tillfället är världens snabbast växande. Således är det inte svårt att förstå hur 75-åriga semihomofoba boxningspromotors har svårt att ta till sig en förbättring av den sport han vuxit upp med.

Jag kan absolut se tjusningen i att sitta uppe och se en boxningsgala, men när jag är inställd på att titta på MMA känns boxningen lite som att titta på när IFK Göteborg tränar frisparkar: ”Varför tar inte någon bollen och springer och dribblar målvakten?” eller när någon vill köra ”AWP only” i CS: ”Varför får jag inte ta fram min Colt och köra spray & pray?”

Nu är det ju inte riktigt så. MMA och boxning är två olika sporter och man ska nog inte jämföra olika sporter med varandra. Det känns dock som att boxningspromotors är skrivmaskinstillverkare som vägrar acceptera persondatorns anspråk på marknaden eller en elektronikfirma som vill marknadsföra en 65” tjock-TV.

6 Responses to “AWP only”

 1. jeNk skrev:

  Tycker att kopplingen till pankration nästan bara tas upp som ett försvar av sporten när den angrips men används sällan annars i positiva sammanhang…

 2. Johan Wicklén skrev:

  Bob Arum är en bekväm arketyp att luta sig mot om man ska attackera boxningen. Faktum kvarstår: han är gammal och vet inte bättre.

  Som jag har skrivit och sagt tusentals gånger så lägger jag säkert 90 procent av min fightkonsumtion på MMA. Resterande på K-1, Thai och boxning.

  Och precis som du skriver kan jag ibland känna en viss frustration över de andra sporternas begränsningar.

  Men att MMA är en förbättring av boxning håller jag inte alls med om. Boxningen har sin egen utveckling och följer man inte den amerikanska scenen så bör man nog inte uttala sig i frågan. Som att säga att hockey är en jävla skitsport när du bara följer norska ligan och inte NHL.

 3. Petter H skrev:

  AWP only ?? No humies? :roll:

 4. Carl skrev:

  Det här var nog tyvärr den sämsta krönikan jag läst här på mmabloggen. Ord som “samurajasiatiskt” och att jämföra MMA med CS? Och sen är det ju inte så att boxning etc baseras på MMA utan tvärtom, det är ju snarare så att modern MMA baseras på att ta olika traditionella stilar som muay thai, boxning, brottning och jutsu och anpassa dessa till de regler som gäller för just MMA..

  Ungefär som när de ska mäta när Bas Rutten sparkar och kallar det för en “MMA kick” Hahaha. Det är en vanlig rundspark som vilken thaiboxare som helst skulle gjort..

 5. Jonas skrev:

  håller med

  kass krönika

  såg förresten kessler slåss i helgen…eller boxas kanske man ska säga :grin:

  bra match…gillade o se den….sjukt teknisk :mrgreen:

  man behöver inte alltid jämföra äpplen o päron….du tar det ju gillar…när du gillar det :cool:

  jag menar…who gives a shit :wink:

 6. Elias Messias skrev:

  Tydligen framgick inte den medvetna subjektiva undertonen. Meningen var: Man ska inte jämföra sporter mot varandra, men jag tycker att MMA är mer underhållande. :)

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235