Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/wp-slimstat-ex-config.php on line 342 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/pins.php on line 490 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 1002 MMABloggen » Blog Archive » Dagens citat

Dagens citat

“Genom att ta med MMA har RF tagit ställning och menar att MMA är förenligt med de värden som RF står för när man söker medel hos statsmakten. Det är nu okej med en sport som tillåter spark mot huvudet. Det är okej att slå upprepade slag mot huvudet på den som ligger. Det är okej att strypa motståndaren till medvetslöshet. MMA framhåller att domare och matchläkare har skyldighet att bryta matchen när medvetslöshet inträder. Precisionen för sådana bedömningar är låg och dokumentation från matcher visar att det regelmässigt förekommer flera dängar mot huvudet mellan tidpunkten då domaren anser att machen skall brytas och tills domaren får stopp på slagutdelningen från den som är i överläge. Alla slag mot huvudet leder till risker för hjärnskada.”

Debatten är tyvärr inte över på långa vägar, nu har 8 professorer från Karolinska institutet publicerat en debattartikel i DN.

Till att börja med förstår jag inte denna fixering vid strypningar som många kritiker har, man borde nog kolla upp vilka andra sporter som använder samma tekniker. Sen skulle jag vilja veta vilka svenska matcher de sett där domaren bryter alldeles för sent. Jag undrar hur länge det ska dröja innan MMA-förbundet får lika stort utrymme för att bemöta kritiken med sina fakta. Men redan har ordföranden i Budo & Kampsportsförbundet, Stefan Stenudd kommit med ett bra svar på sin blogg.

25 Responses to “Dagens citat”

 1. björn skrev:

  det känns sjukt svårt att ta det här på allvar när de fortfarande inte verkar ha koll på hur en MMA-match faktiskt ser ut. tyvärr lär de väl få uppmärksamhet ändå….

 2. Antonl skrev:

  Det där med två knockar, vilka matcher syftar SMMAF då på?

  Jag finner fler:
  Svensson/Barman =The Zone Fc 2
  Hansson/Didron=Battle of Botnia
  Wojcik/Palou=Superior Challenge 3
  Matsson/Bajercius=The Zone 5

  Är bara nyfiken, vill som inte förrådda Svensk MMA.

 3. skurtbert skrev:

  Mina fem cent.

  Mixer Martial Arts, MMA, har växt något otroligt de senaste åren, både internationell och i Sverige, sett till både utrymme i media och antal utövare. MMA i Sverige har växt fram som en gräsrotsrörelse där utövarna ständigt slagits mot etablissemangets fördomar och pekfingrar. Detta gör inte sporten unik, men det ger den ett starkt fotfäste i den svenska idrottskulturen.

  Att träna MMA innebär för väldigt många att mötas över kultur- , köns- och generationsgränser på samma villkor. Detta är smått fantastiskt och jag har aldrig stött på en idrott med så stor mänsklig mångfald. Att en sådan fantastiskt sport drar till sig ett och annat rötägg är knappast något den bör dömas för. Rykten gör ju till exempel gällande att McDonalds serverar mat till dömda brottslingar. Vem dömer dem för det? MMA är till för alla, oavsett bakgrund. Tyvärr väljer svensk media att fokusera på personer med brokig bakgrund, oavsett om de redan sonat för sina brott eller inte. Men vad förväntar vi oss i ett land där den största kvällstidningen skrivit spaltkilometer om Linda Rosings förhållanden?

  I de debatter jag sett på TV den senaste tiden har MMA målats upp som en brutal gladiatorkamp. Visst, det går inte att komma undan det faktum att de professionell tävlande utsätter sig själva och sina motståndare för faror under en match med upprepat våld mot huvudet. Detta sätter oss som är för idrottens existens i en knivig sits. Men jag vill bemöta kritiken med några väl valda stycken.

  Till att börja med är det viktigt att förstå att MMA som träningsform är väldigt annorlunda från att gå match. Utövare uppmuntras aldrig till våldsamma handlingar utan fostras i dess konsekvenser. På klubbar jag besökt är det istället hård träning, disciplin och kamratskap som utgör idrottens stöttepelare. Träningen är tekniskt varierande och fysisk jobbig samtidigt som den är fantastiskt rolig. Detta tillsammans med ovan nämnda kamratanda är anledningen till att idrotten växer så snabbt som den gör. Dessutom är sporten jämställd och jämlik. Till skillnad från till exempel fotboll och ishockey tränar killar och tjejer tillsammans under samma premisser. Dessutom erbjuder MMA-klubbar en mötesplats för människor ur olika kulturer, något som många andra idrotter misslyckats med. Med ovan nämnda motivering tycker jag det är självklart att MMA bör ingå i Riksidrottsförbundet, RF.

  När det kommer till tävlingar är det först och främst viktigt att förstå att vi inte har samma regler i Sverige som i andra länder. Våra regler är anpassade för att ge utövarna minst samma säkerhet som i amatörboxning. Domarna bryter matcher snabbare och de tävlande undersöks mycket noggrant innan de får tävlingslicens.

  Ska vi då acceptera tävlingar i en idrott som tillåter sådant som inte vore accepterat utanför ringen? I detta fall handlar det om fysik våld mot kropp och knopp. Detta är ett argument från kritiker som faller platt. Jag förstår oron kring våld mot huvudet, men här har vi ju som jag tidigare nämnde väldigt bra regler. De moraliska aspekterna av frågeställningen blir också ihåliga när vi börjar jämföra MMA med andra tävlingsidrotter så som racing (fortkörningar deluxe), fäktning, judo, brottning, boxning.

  Men ska vi tynga samhället med skattekostnader till följd av skador som uppstått till följd av kampsportsutövande i allmänhet och MMA i synnerlighet? Detta torde vara en av de mest idiotiska frågeställningarna kritiker kan komma med. Vi lever i ett land där vi staten säljer alkohol och där vem som helst över 18 år kan kedjeröka två paket cigaretter om dagen. Jag är inte utbildad ekonom, men jag är helt säker på att kostnaden för alkoholrelaterade skador och sjukvård till följd av rökning överstiger kostnaden kampsportsrelaterade skador många, många, många gånger om. Dessutom belastas väl redan skattesystemet av kostnader för idrottsrelaterade skador redan. Varför skulle vi göra skillnad mellan olika idrotter?

  MMA är här för att stanna, inte på grund av spektakulära knock outs eller den kittlande känslan av att se ett ”blodigt gladiatorspel” utan på grund av att det är en djupt rotad idrottsrörelse som aktivt motarbetar rasism, sexism och utanförskap. Oavsett om vi är välkomna i er TV-soffa en fredagskväll kommer alltid ni vara välkomna till våran klubb för en underbar upplevelse.

  Och nej, vi behöver inte 8 professorer som talar om för oss att våld mot huvudet är dåligt ;

 4. Anders E skrev:

  skillnad på knock och tko, har inte jätte koll på alla matcherna du nmner, men svensson vs barman var i alla fall inte en ko.

  Sen när dom tar upp skaderisken är det bara absurt. Jag har full förståelse för om man inte vill ha med mma för att det ser hemskt ut osv, alla har rätt till en åsikt, men att hävda att vi bör förbjuda det pga att de är farligt? så länge vi har sporter där folk dör varje år i sverige och många fler invalidiseras och skadas allvarligt så är det bara löjligt att påstå att mma bör förbjudas pga skaderisken. :neutral:

  sen verkar det ha blivit som August och jesper befarade, man har hakat upp sig på bidraget och verkar tro att statligt stöd är det som gör det möjligt för folk att träna och tävla i mma typ… vi behöver snarast få ett vettigt motsvar till DN!

 5. Petter skrev:

  Jag välkomnar debatten, men givetvis vill man ha debattörer som är pålästa. Hjärnforskarna är väl experter på just hjärnan, inte på hur MMA fungerar.

  Det kommer hela tiden ny fakta om hur våld påverkar hjärnan, både på kort och på lång sikt. Man har kollat på boxning och man behöver nu även kolla på MMA-sporten. När varje enskild MMA-utövare står i begrepp att göra en riskbedömning ska denne vara tacksam för att vi faktiskt vet en hel del om konsekvenserna.

  Vidare tycker jag att hjärnforskarna påpekar en intressant detalj; att företrädarna för sporten också har kommersiella intressen. Även om August Wallén är en bra och påläst debattör, så är det inte svårt att se hans dubbla roller. Ena dagen företräder han MMA i egenskap av representant från MMA-förbundet, nästa dag tränar han Sveriges just nu största MMA-export. Det hade varit hederligare om detta hade redovisats tydligare.

 6. Anders E skrev:

  Skurtbert: mycket välskrivet! :mrgreen:

 7. Anonym skrev:

  Dagens citat? halv a4 lång ju HAHA

 8. skurtbert skrev:

  Hmmm, insåg själv att mitt svar blev lite långt, tack Anders för att du orkade läsa det ;) :oops:

 9. MMA-debatten skrev:

  [...] Kommentaren hör till följande bloggpost: http://www.mmabloggen.se/ovrigt/dagens-citat-20/ [...]

 10. Dennis Johansson skrev:

  Bara snabbt svar på knock frågan. Dem menar vilka knockar som lett till medvetlöshet. Dessutom så var ju killen som mötte mattson ute från sjukhuset och hemma på hotelet utan större skador innan galan ens var slut.

 11. Jacob skrev:

  Videovåld, sataniska budskap i rockmusik, mma, what’s next. Man kan diskutera utan att det behöver vara moralpanik och vuxenvärldens upprördhet över att 35 åriga unga män är i en “våldskultur” och inte kan se konsekvensen av sina handlingar. Var är uppropen mot solande, rökning, alkohol, motorcyklar etc.?

  Vad är det med detta samhälle?

 12. Jacob skrev:

  Och! Förbannade idrottsgubbar som sitter och drömmer om en ny Björn Borg, tycker det går för fort i dagens fotboll och är glada att det går bra för “klassiska lag” som åtvidaberg.

  Pampjävlar!

 13. Kristofer skrev:

  @Jacob du glömde kamphundar och farliga tvspel…

 14. Per skrev:

  Bra skrivet skurtbert!

  En sak bara:
  “idrottsrörelse som aktivt motarbetar rasism, sexism och utanförskap.”

  Är det bara jag som hoppas att dom någongång lägger ner “ring tjejerna” i bikini? Det gör bara att ta sporten blir svårare att ta på allvar och ganska sexistiskt.

  En helt annan sak men jag länge irriterat mig på det.

 15. Andreas skrev:

  “är glada att det går bra för “klassiska lag” som åtvidaberg. ”

  Hahah klockrent!

 16. Anders E skrev:

  kommentera på dns hemsida, så kanske dom inser att folk bryr sig om sporten!

 17. Anders E skrev:

  dock bara 1000 tecken

 18. jikes skrev:

  “Är det bara jag som hoppas att dom någongång lägger ner “ring tjejerna” i bikini?”

  men men… dom väger ju upp allt det maskulina på ett sånt fint sätt.

 19. Alexander on tour skrev:

  preaching to the choir.

  Problemet med MMA är just att dess förjare samlas på internet. De som talar mot oss syns i massmedia.

  Vi som besöker MMAbloggen och andra MMA sidor är redan övertygade. Medans medels Svensson knappast känner till vår sport, annat än de dom nu får läsa i DN och se på svt.

  För att nå legitimitet måste fler nyanserade röster synas i mainstream media.

 20. PontusW skrev:

  På vilket sätt är MMA jämlikt förutom att både män och kvinnor kan träna det? Skulle påstå att det är en oerhört ensidigt manlig sport riktad mot män, producerad av män utövad av män.

  Sedan förstår jag inte vilka debatter skrutbert har kollat på. De jag har sett har varit förvånandsvärt nyanserade trotts den egna okunnigheten.

 21. Brocowich skrev:

  Skurtbert

  Well spoken!

 22. skurtbert skrev:

  Pontus, precis som i många andra sporter är inte de komersiella tävlingarna representativa för sporten. Tyvärr. Då är det halvnakna kvinnor och 99% fokus på herrarna. Det är kanske just det som är det stora problemet. Det är ju denna bild pöbeln har av MMA.

  I mitt inlägg syftar jag på alla klubbar runt om i landet där man tränar MMA och bygger framtidens elitidrottare. Där man tränar tillsammans på samma villkor oavsett om man är man eller kvinna, gul, brun, vit, rosa eller svart.

  Det är denna del av MMA jag absolut tycker ska ta del av de bidrag mm. som andra idrotter har och som självklart ska vara ansluten till RF och Budoförbundet.

  MMA har genomgått en otrolig resa på bara några få år och vi har långt kvar innan vi når vårt mål.

  Jag tycker inte att kritiken som riktas mot MMA som idrott är nyanserad så länge de fokuserar på galor, gärna från andra länder med andra regler. Det hämmar utvecklingen. Istället bör man fokusera på utbildning och reglement som säkerställer att vår svenska öppenhet mot utveckling går hand i hand med vårt svenska sociala ansvar och säkerhetstänk.

  Halvnakna tjejer är inte en produkt av MMA, det är en produkt av idrottskomersialismen och finns lite här och var där publiken till största del är män. Dock är inte publiken så homogen som både arrangörer och media tycks tro. Inte ens i UFC. Jag tror och hopaps att vi kommer se en snabb utvecklingen även på detta plan.

 23. Marcus skrev:

  Man kan också skriva en replik på en blogg som det sen länkas till från artikeln tack vara twingly..

 24. Brad Nowell skrev:

  Morgondagens citat:

  MMA är här för att stanna, inte på grund av spektakulära knock outs eller den kittlande känslan av att se ett ”blodigt gladiatorspel” utan på grund av att det är en djupt rotad idrottsrörelse som aktivt motarbetar rasism, sexism och utanförskap. - skurtbert

 25. MMABloggen » Blog Archive » MMA får stöd av läkare skrev:

  [...] äntligen har alltså någon med medicinsk expertis kritiserat Martin Ingvar och de andra läkarnas inställning till sporten. Han berättar också hur kraven på domarna är höga och att han därför kände att han kunde [...]

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235