Legal marijuana = illegal?

Gary Shaw från EliteXC ska ha meddelat att Nick Diaz inte kommer att delta i Strikeforce-galan på lördag utifrån beslut av kommissionen. Anledningen till frånvaron ska vara att Diaz har recept på marijuana, vilket är tillåtet som läkemedel i Californien, som medicin för hans ADD och ADHD. Shaw var tydlig med att han tyckte att kommissionen har gjort ett övertramp då Diaz inte testats positiv på droger innan (denna!) match. Diaz gjorde ett framträdande på presskonferensen och gjorde det tydligt att han hade försökt vara ärlig med kommissionen om hans medicinering och att han hade för avsikt att gå match ren. Shaw menar att hans advokater ska ta en titt om det finns möjligheter att vidta juridiska åtgärder mot kommissionen. Det är nu tänkt att Diaz ska gå match den 14 juni på Hawaii…där det för övrigt inte finns någon kommission.

För er som följt bloggen ett tag så vet ni att jag är en tydlig motståndare till droger. Men i detta fall blir det svårare tycker jag, ett etiskt MMA-dilemma. För vart ska man dra gränsen? För även fighters ska väl ha rätt till medicin, eller? Skulle det vara annorlunda om han fick t.ex. Ritalin (som innehåller amfetaminliknande preparat)? Eller ska kommissionerna ta ställning mot droger oavsett anledning och gå emot lagar som gäller i övriga samhället? Har inget enkelt svar så här på småtimmarna men skulle vilja höra vad ni där ute tänker och tycker om situationen?

Tycker oavsett vad man kommer fram till att en videosammanställning med Diaz till tonerna av Luniz - “I got 5 on it” passar ypperligt.

15 Responses to “Legal marijuana = illegal?”

 1. RexM skrev:

  Ja det är inte lätt när världen visar sig vara större än den inskränkta drogmentalitet som fått råda i sverige de senaste femtio åren.

 2. jeNk skrev:

  Va? :???:

 3. Pontus skrev:

  Diaz match mot Gomi blev en NC efter att Diaz testades positivt för marijuana. Kan det ha spelat in i denna avstängningen?

  Visste dock inte att man använde marijuana mot ADHD , trodde man i huvudsak använder små doser av amfetamin eller någon liknande drog.

 4. RexM skrev:

  Jag kanske var lite väl korthuggen. Sorry.
  Vad jag menar är att den svenska uppfattningen om drogbruk (allt drogbruk leder till missbruk och misär) inte är korrekt. Vi har godtyckligt valt ut ett antal substanser, som vi kallar narkotika, och som vi bestraffar alla användare av, oavsett motiv och omständigheter. När plötsligt andra användningsområden börjar framträda för en viss drog (som de nyligen påvisade medicinska effekterna cannabis har) så passar inte den svartvita bilden in längre.

  Men för att närmare beröra frågeställningen om det var rätt att stänga av honom för att ha använt Cannabis.
  Jag tror inte någon kan kalla cannabis för prestationshöjande, så det kan ju inte vara fråga om nån form av doping. Han borde ju prestera sämre, ifall han är hög.
  Men det lämnar ju dörren öppen för en helt annan diskussion. Ska några som helst substanser vara tillåtna, som på något sätt ändrar förutsättningarna för deltagarna i sporten? Ska kaffe, som gör dig piggare, vara tillåtet? Ska fullkornsbröd förbjudas, för att de bygger kroppen bättre än bröd bakat av vete?
  Nej, i professionella sammanhang måste ett visst mått av godtycklighet tillåtas, för att alla ska få möjlighet att spela efter samma förutsättningar.

  I det här fallet anser jag att det var rätt, och att all form av medicinering (eller i alla fall, där en substans intas, inte främst som föda) bör leda till en avstängning så länge medicinering pågår.
  Detta för att få klara och tydliga regler.

 5. Pontus skrev:

  För de flesta substanserna (koffein mm) finns det gränsvärden för hur stor mängd som får finnas i kroppen. Tar man något läkemedel som innehåller förbjudna ämnen eller gör att man överskrider något gränsvärde, måste man ansöka om dispans från lämplig instans.

  Så enkelt är det, behövs ingen kvasivetenskaplig drogdiskussion för det…

 6. jeNk skrev:

  Håller med dig Pontus…men Diaz ska ha varit öppen om sin medicinering och hävdat att han skulle gå match ren till och med (även om jag vet att det kan ta lååång tid för THC att lämna kroppen). Man skulle kunna hävda att han får negatic särbehandling…men det återstår väl att se när/om kommissionen uttalar sig.

  Som sagt…tycker det är svårt.

 7. RexM skrev:

  Men med hur väljer man gränsvärderna? Och vilka substanser ska väljas ut, som man sätter gränsvärden på? Det kommer ju nya substanser hela tiden dessutom, vilket gör att vår narkotikapolitik är så fruktansvärt lam.

  Nej, godtyckligheten måste bort, för att sådana här situationer inte ska kunna uppstå. Det är ju det som gör det svårt.

  Jag tror fortfarande att i professionella sammanhang, där prestationen är det som betyder mest, bör vi ha en nolltolerans för alla typer av droger (dvs. substanser som man intar inte främst för näringens skull).

 8. Tobbe skrev:

  Funderar på om Diaz verkligen använder marijuana i medicinska syften. Han verkar ju vara en väldigt liberal person och står ju för att han röker.

  Såg något avsnitt av programmet Bullshit där det just snackas om receptbelagt marijuana. Att det ska vara ganska vanligt i Californien om man känner “rätt” läkare.

  Håller med RexM om att cannabis knappast är prestationshöjande utan snarare tvärt om. Man blir ju mer känslig, tillbakadragen och “nojig” när man rökt. Kanske varierar från person till person iofs. Cannabis har ju används länge som läkemedel mot en hel rad olika sjukdomar men har med tiden blivit bannlyst pga sina negativa egenskaper.

  Tycker i slutändan att det verkar onödigt av Diaz att röka när han nu är en proffsfighter och vet att Cannabis inte är ok. Kan han inte vänta tills han lagt av? Tror som sagt knappast att han måste röka pga av ADHD eller liknande hehe. Borde finnas bättre medicin i sånna fall.

 9. Henkepenke skrev:

  Tycker tobbe här har helt rätt, och tror också att Diaz nog har “ADHD” som en liten Cover up för att få ta sig en jolle.

  Men som sagt… Varför ska man under medicinering äns ställa upp i en fight. Medicineringen ska ju få än att tillfriskna, och tänk vilken skön grejj för Diaz att om han får Tvär stryk i en fight, Luta sig tillbaka o röka sig hög som ett hus…

  Naej Noll tollerans sägger jag som alla er andra…

 10. Anders skrev:

  Nolltolerans. Det finns ingen i världen som kan övertyga mig om att Nick måste medicineras med cannabis.

 11. Lars-Göran B. skrev:

  Det viktiga är att Diaz inte är påverkad av cannabis under tävlingen. Resten är bara en fråga om personlig moral och tyckanden.

  Vill Diaz koppla av med lite marijuana - lagalig eller olaglig - så är det en ensak mellan honom och Californisk lagstiftning.

 12. Danko skrev:

  Weed is not performance enhancing

 13. Justus skrev:

  Har man inte en susning av vad cannabis har för medicinska effekter tycker jag inte att man ska uttala sig om det. ADHD går inte att bota, det är nåt han får leva med resten av sitt liv, och dom flesta mediciner mot det har jobbiga bieffekter.
  Cannabis däremot, lindrar bra, och bara på grund av principer så kan man inte neka folk att använda denna naturliga och fungerande medicin.

  Nolltolerans? Vad har blivit bättre sen nolltoleransen införders? Finns det mindre droger nu?

 14. RexM skrev:

  Justus. Precis som du, anser jag att nolltolerans är en ouppnåerlig vision. Vi vill, som samhälle, ha tillgång till droger, och det är inget underligt i det. Alla samhällen någonsin har velat det, men det är bara i dagens som det är sådan stigma runt det.

  Jag vill egentligen förespråka nolltolerans inom proffesionellt idrottsutövande, men nu när jag tänkt på det, så blir det alltför många frågetecken för att jag ska kunna komma till någon vettig slutsats. När ens kropp är det instrument som leder en till seger eller förlust, så är det viktigt att man inte “fuskar” på ett sätt som andra finner stötande, farligt eller otillgängligt. Men innebär det att människor som har ett kroniskt behov av någon medecin ska bli portade från professionellt idrottsutövande? Ska killen som suttit i rullstol, men som nu äter ett muskelbyggande medel för att träna upp benen igen, bli hindrad från att spela profesionell bowling?

  Det blir för mycket godtycklighet, och omständigheterna kan ju variera kraftigt från fall till fall.

  En sak som är säker är att stigmat runt droger måste försvinna, för att vi ska kunna ha en givande diskussion om ämnen som det här.

 15. Miles skrev:

  RexM argument är jag helt i linje med.
  Att folk har så mkt emot marijuana förstår jag inte då ingen dör av det. Däremot dör flera hundra människor varje år av alkohol och alkohol relaterade brott. Man vill kramas o äta skit av ganja.
  Det är absolut omöjligt att ta överdos av Ganja men alkoholförgiftning på kreta är nått alla går igenom minst 1 gång i livet:D
  1. Diaz är bara en riktig stenare glöm lappen
  2. Ganja är hälsosammare en alkohol
  3. Faktum är att de flesta kampsportare inom MMA är rökare. Det är bara i Sverige som det är NARKOTIKA! hahaha Jag hatar droger men ganja är inte farligt! Cigg och Alkohol är den riktiga boven…think about it!

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235