Intervju med Eddy Bengtsson

Imorgon ställs Eddy Bengtsson inför sitt största test hittills som MMA-fighter när han går in i en turnering för den ryska organisationen IAFC. Tillsammans med sju andra tungviktare ska han slåss om titeln långt borta i Novosibirsk. Där kan han ställas namn som Ricco Rodriguez och Moise Rimbon samt ryska stjärnor som Alexey Oleinik och Shamil Abdurakhimov.

Det är dock inget som skrämmer OS-brottaren Eddy som vunnit sina tre proffsmatcher mycket imponerande. Nu ska han för första gången prova lyckan utanför Sveriges gränser och därför är vi på MMABloggen glada att kunna presentera en stor intervju med honom inför helgens äventyr. Jag hade ett långt samtal över telefon med en mycket pratglad Eddy och här är resultatet.

Hur känns det inför helgen?
Det känns bra, sen matchen i The Zone FC har jag mest jobbat för att behålla formen. Jag är trots allt nybörjare i MMA så jag vill bara gå in och njuta. Ingen kan kräva att jag ska gå in och vinna mot killar som Ricco Rodriguez, men det ska bli skitskoj och konstigare saker har ju hänt så det är klart att jag vill vinna.

Dessutom blir det kul att gå lite tuffa matcher då man ju från en del håll beskyllt mig för att få lätta matcher tidigare. Det tycker jag gäller många svenska fighters, det finns många nätkrigare som har åsikter överallt. Men jag har ju bara tagit de matcher jag fått helt enkelt. Är man i rampljuset så får man ju både ros och ris och är det konstruktiv kritik så kan jag ta det. Men jag vill i alla fall göra något gott för MMA i Sverige.

Göra något gott?
Ja, det har ju varit så mycket debatt nu om MMA och ofta är det ju från människor som inte har någon koll själva men de dömer oss ändå. Där ska killar som Musse Hasselvall och August Wallén ha ett stort tack som försvarar sporten på ett så bra sätt. Sporten passar oss helt enkelt, det är inte något som passar alla men det får man acceptera. Det är kontrollerad idrott vi håller på med, inte våld eller något annat. Som fotbollssupporter kan jag ju undra hur bra det är att nicka en boll kanske tusentals gånger under en säsong. Och eftersom jag ändå hade ett namn som brottare så vill jag bidra till att MMA blir mer accepterat.

Hur blir det att gå match i Ryssland?

Bara resan blir ju ett äventyr, vi landar i Novosibirsk på natten till fredag och det kanske inte är den bästa uppladdningen men så blir det när man ska till Sibirien. Därför har jag också passat på att köpa en go pälsmössa i IFK-shoppen inför resan och förhoppningsvis kommer vi hem igen.

Hur känns det att gå en turnering?
Det borde kunna gynna mig, jag har väl gått en 850 turneringar som brottare och då gick man många matcher samma dag. Jag har också fått veta nu hur man kommer att lägga upp det, i de första två omgångarna blir det matcher på två gånger fem minuter. Sen i en eventuell final blir det tre gånger tre minuter. Så jag tror inte man kommer att kunna ta det lugnt utan alla kommer att satsa för fullt direkt.

Var det svårt att ladda om efter matchen på The Zone?

Ja det var lite svårt att tända till, men jag visste om Ryssland redan före. Därför vore det kanske bäst att ha gått match på Superior Challenge egentligen, för att få mer tid att ladda upp men som göteborgare vill man ju gå på hemmaplan. Jag började köra på onsdagen efter galan och då tog jag slut direkt, mentalt var jag inte redo. Så jag tog en dags ledigt och tog bara en promenad då istället, sen på fredagen var jag igång igen och allt kändes bra.

Är du nöjd med matchen då?
Det kändes mycket bättre än mina tidigare matcher, nu kände jag mig inte som en brottare utan det var MMA helt enkelt. Alla med min bakgrund kan ju gå in och lyfta någon och sen slå lite, nedtagningarna ska jag ju vara bra på. Men nu stämde resten också och det kändes bra. Jag tog inte särskilt mycket stryk heller och hade bara träningsvärk dagen efter.

Hur har du det med sparringen egentligen?

Jag kör två dagar i veckan hos Örgrytes brottning för att uppehålla det jag är bäst på, där finns det tungviktare. Men i MMA finns det ju inte så många stora killar, men jag har haft bra hjälp av en stor kille som heter Joacim Weston som kommit in och ställt upp fast han själv inte var i bra form och det ska han ha en stor eloge för. Så jag har kört med honom tills han tagit slut och sen hoppat in mot mindre killar som August Wallén till exempel och han drar ut mig hur han vill. Sen under sommaren har jag jobbat mycket med min boxning tillsammans med Besam Yousef. Jag har verkligen blivit bättre på allt på sistone, nu är jag lite bra på allt men inte riktigt bra på nått kan man säga.

Men tror du att du behöver åka utomlands för att få bättre sparring med tungviktare?
Självklart, jag var på väg till Xtreme Couture men då fick jag inte mitt visum i tid. Men allt var planerat, jag skulle till och med träna med Couture själv inför hans match med Nogueria. Det hade varit grymt och jag vill åka i framtiden, men då måste allt stämma med sponsorer och träning. Dessutom vill jag vara så bra då att jag kan hävda mig där borta och där är jag inte ännu.

Var ser du dig om ett par år?
Då ska jag väga ungefär 115kg, nu väger jag för mycket helt enkelt, det vet jag själv. Sen vill jag fortsätta att utvecklas och tävla mer i ADCC och andra grapplingturneringar. Jag är sugen helt enkelt, men sen får vi se vart det slutar. Än så länge har jag inte satsat så mycket på fysiken utan mer försökt hitta känslan och lära mig alla delarna. Dessutom finns förhoppningsvis de rätta förutsättningarna för att jag ska kunna jobba mindre som snickare och träna ännu mer även de veckor jag har min son.

Hur var vägen in i MMA?

Marko Gyllenland  ringde och frågade om jag ville gå match i första The Zone. Då hade lagt lag av med all träning och vägde 150kg, det jobbigt att bara gå i trappor så jag fick träna hårt för att komma i form igen. Men nu gör jag det för att det är så kul helt enkelt och sporten känns på många sätt mer rättvis än brottningen. Jag var expertkommentator på OS förra året och hade själv svårt att hänga med i alla regler.

Vad säger dina gamla brottarkompisar?

Alla stödjer mig till hundra procent och ser ju hur jag gillar vad jag gör. Det vet ju att jag var så less på brottningen när jag la av 2007 så de är glada för min skull. Det var minst ett par hundra brottningsanknutna på senaste The Zone, så de är intresserade.

Vad har du för favoritfighters?

Anderson Silva, han är så jävla komplett att det är löjligt. Jag tror att jag sett klippet när han slår ut Forrest Griffin kanske 500 gånger, det är jävligt fin MMA helt enkelt.

Det var kanske inte det mest väntade svaret, finns det någons stil du vill likna?

Då får jag ju säga Randy Couture, hans stil är ju passande för mig och gubben är ju fan snart 50 år så man måste bli imponerad av honom. Men om vi pratar stil så är jag nog mer lik Brock Lesnar, han vill få ner sina killar och sen slå på dom. Det är väl så mina matcher sett ut hittills och vi är båda riktigt stora killar.

Det var ett härligt svar, har du fler namn?
Jag måste ju nämna Alexander Gustafsson, så grymt att komma in i UFC och leverera så. Den killen tränar sjukt hårt och har en kondition som inte är av denna världen. Dessutom lär han sig som en svamp, alla grejer jag visar hittar han ett motmedel på efter ett par dagar. Så han är en kille jag definitivt ser upp till på det sättet då han har fötterna på jorden och verkligen tränar på sina svaga sidor. Där har man ju sagt att han borde få möta en bra grappler, men jag tror han klarar det också alltså.

Dina ingångslåtar verkar vara viktiga för dig?
Ja det är kul att få välja sånt, senast kom jag in till blåvitts nya låt som Joel Alme gjort, jag är ju ett stort fotbollsfan. Och tidigare har jag haft låtar av min kompis Daniel Lemma, det funkar för mig helt enkelt men är kanske lite ovanliga låtar. I Ryssland vet jag inte om det blir något sånt, det får vi se.

Är de något du vill tillägga?
Nej inte direkt, det är kul att det finns intresse för någon som mig och jag hoppas sporten fortsätter att växa.

23 Responses to “Intervju med Eddy Bengtsson”

 1. Kemal skrev:

  Ett innerligt tack Borgudd :D
  Fin morgonläsning!

 2. Sebastian H skrev:

  Tack för ännu en grym intervju!

  Och lycka till i ryssland!

 3. Brocowich skrev:

  Kul läsning och önskar Eddy all lycka!

 4. björn skrev:

  bra intervju! han verkar vara en sympatisk snubbe. hoppas det går bra för honom i ryssland!

 5. Morgall skrev:

  Härlig intervjuv. En ödmjuk och trevlig Eddy Bengtsson.

 6. Robert skrev:

  Fan vilken bra intervju och bra svar av Eddy.
  Med den inställningen kommer han gå långt. Lycka till i framtiden Eddy!

 7. julle skrev:

  Hyggliga nävar

 8. Anders E skrev:

  kör hårt i Ryssland Eddy!

 9. AntonL skrev:

  Eddy vägde in på 134 kg

 10. Jesper Gunnarson skrev:

  Bra intervju!

  WAR Eddy!

 11. fras skrev:

  Skitbra intervju! Go gubbe, Eddy. Best of luck!

 12. Mats skrev:

  Visst är det så att turneringar som hålls under en eller få dagar oftast inte räknas till ett pro record? Eddy kan med andra ord ha ett fläckfritt record även om han det inte skulle gå bra. Har jag fel?

 13. Kemal skrev:

  Mats/
  Om du klickar på mitt namn så ser du att Royce Gracie fick vinster för varje match han gick på UFC 1 och 2. Om inte regeln är ändrad så fläckas nog hans record en aning om han torskar.

 14. Krister skrev:

  Även Baga Agaev som är med i samma turnering som Eddy har i sett record flera turnerings fighter:

  http://www.sherdog.com/fighter/Baga-Agaev-11793

 15. AntonL skrev:

  Hela matchkortet

  Alexei Oleinik vs Eddy Bengtsson
  Ricco Ridruguez vs Moise Rimbon
  Shamil Abdurahimov vs Thiago Santos
  Baga Agaev vs Mikhail Kita

  http://profc.ws/newsdetail.php?id=612

 16. Mats skrev:

  Jepp, jag är överbevisad. Undrar vad jag fick det ifrån. TUF kanske

 17. Mats skrev:

  Haha, festlig detalj i din länk Kemal:

  1993-11-12 Win 1–0 United States Art Jimmerson UFC 1: The Beginning Submission (Mount) Round 1, 2:11

 18. Gulo skrev:

  pedro rizzo e fan slut som fighter, eddy kan skralla.

 19. Joakim Borgudd skrev:

  Tack för responsen, Eddy är en kille som man bara måste gilla. Intressant motståndare, han är väl främst en grappler som förvisso är grym på submissions men kanske inte mött en brottare i Eddys storlek.

 20. kakka skrev:

  Var kom Pedro Rizzo in i bilden?? :???:

 21. AntonL skrev:

  Oleinik möter en +120 kg Jessie Gibbs

  http://www.mixfight.ru/fighters/Imperial-Team/oleynikalexey/

 22. AntonL skrev:

  Här är länken :mrgreen:
  http://www.mixfight.ru/fighters/Imperial-Team/oleynikalexey/video/aleksey_oleinik_vs_jessie_gibbs/

 23. Jesper Gunnarson skrev:

  Jag tror Oleinik får fett med spö mot Eddy om han ligger på rygg som han gör i denna match.

  En sak med Eddy som skiljer han från de flesta är att trots sin storlek kan vara grymt explosiv som ett lättviktare.

  Då blir det en fruktansvärd kraft. Men vi får se

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235