Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/wp-slimstat-ex-config.php on line 342 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/pins.php on line 490 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 1002 MMABloggen » Blog Archive » Brasilianska hjältar på väg tillbaka?

Brasilianska hjältar på väg tillbaka?

För ett tag sedan skrev jag om att Paulo Filho ska göra comeback i en match om titeln i mellanvikt i WEC. Det fick mig att uppdatera mig om situationen för mina andra gamla Pride-favoriter från Brasilien. Jag tänker inte skriva något nostalgiskt i stort om Pride, men det var en grupp fighters som fascinerade mig extra mycket. Till den gruppen räknar jag bland annat Paulo Filho, Mauricio “Shogun” Rua och Ricardo Arona.

När jag började kolla på MMA någon gång i början av 2000-talet var Pride det största och Brasilien var en dominerande kraft. Och de flögs ständigt in nya stjärnskott som drog ut japaner på löpande band. I stort sett alla hade en stabil bas i BJJ även om de kanske inte använde just den kunskapen.

Man kan helt enkelt säga att jag kom in i det hela när Brasilien var som mest dominant och ryktet Royce Gracie etablerade fortfarande var intakt. Det här var innan alla i UFC hade ett bälte i BJJ och den amerikanska brottartraditionen hade slagit hål på myten om hur ingen kan slå en brasse på marken. Nu förenklar jag bilden väldigt, men jag tror den här bilden levde kvar väldigt länge.

När Pride gick omkull var vi många som hoppades på att våra hjältar skulle komma till UFC och visa vad de gick för. Men man kan väl säga att det inte gick riktigt lika lätt som vi hoppades, Nogueira är förvisso tillällig mästare men att kalla honom dominant vore kanske att överdriva. Och Wanderlei är på rätt spår igen efter en vinst, men det känns inte riktigt som det är samma Wanderlei som förr.

Sen kommer vi till namnen jag räknade upp i början. Den brutale Mauricio “Shogun” Rua var inte sig själv i sin debut i UFC, efter det har hans knäskada hållit honom borta. Det pratas om en comeback innan året är slut, ett rykte säger att det är en återmatch mot Rampage på gång. Han har i alla fall en hel del att bevisa, dels att buren visst kan passa hans stående stil dels att han har hungern att komma tillbaka bättre än tidigare. Lyckas han med det kan ingen i divisionen vara säker.

Som sagt, Paulo Filho är bokad för att göra comeback i WEC 10 september. Men efter behandling för tablettmissbruk och depression tvivlar jag minst sagt på hans motivation. Han kanske är medicinskt friskt, men är han frisk nog att presera som elitidrottare? Hans motståndare Chael Sonnen verkar också tvivla enligt mmamania. Trots att jag är skeptisk till hans form kan jag inte låta bli att hoppas på det bästa. Är han tillbaka i gammal god form är WEC alldeles för litet. Då är det mellanvikten i UFC som får en livsfarlig förstärkning. Om han nu kan övertalas att tävla i samma division som kompisen Anderson SIlva.

Slutligen läste jag precis en intressant intervju från Sherdog med Ricardo Arona, jag missade den helt när den publicerades. Där säger han i alla fall att efter ett års frånvaro är han stärkt och otroligt sugen på att inleda ett nytt kapitel i sin karriär. Och det är UFC han anser passa bäst för honom. Skulle det bli verklighet blir jag överlycklig. Och kanske var det just en paus han behövde för att komma tillbaka med ny energi. Och jag tror buren kan passa honom alldeles utmärkt, även om övergången visat sig vara svår. Dessutom är det intressant att han säger sig vilja fightas på ett nytt sätt. Trots att jag gillar honom väldigt mycket kan man inte påstå att han alltid är en mest underhållande att titta på. Kanske blir det ändring på det.

Sen kan man skriva en hel del om den nya generationens brassar, killar som Tiago Silva, Lyoto Machida och till viss del Demian Maia. Men något gör att jag inte blir lika exalterad när de går in i buren. Men har vi tur får vi några fler dominanta fighters från Brasilien i UFC innan året är slut. Jag tror verkligen inte de skulle köra över alla andra i sina divisioner, men vilka matcher vi skullle kunna se fram emot.

5 Responses to “Brasilianska hjältar på väg tillbaka?”

 1. jeNk skrev:

  Risken är att denna gyllene tid för brassarna från PRIDE kan vara över, bortsett från Anderson Silva som är mycket bättre nu än förr.

 2. miranda skrev:

  Håller helt med inlägget!
  Fan va härligt det var att se brassarna när de var som bäst i Pride. Hoppas verkligen på Shoguns comback!

 3. herr_tomte skrev:

  Hoppas fan shogun kan komma tillbaka i klassisk anda. Galet dominant på sin tid ;)

 4. Joakim Borgudd skrev:

  Ja man hoppas verkligen, men är fan mest sugen på att se vart Arona tar vägen, känns ovisst…

 5. MMABloggen » Blog Archive » Arona äntligen aktuell igen skrev:

  [...] Jag skrev för några månader sen bland annat om Ricardo Arona och hans eventuella comeback. Nu är saker och ting äntligen på gång. Jag läser på tatame att hans planerar att göra comeback början på nästa år i den japanska organisationen RINGS. Det är väl inte den organisationen man hoppats på, men allt är bra ändå. Inga fler detaljer är klara än, men håll utkik för mer info. Dessutom passade han på att uttala sig om den kommande matchen mellan Wanderleri Silva och Quinton Rampage Jackson på UFC 92. Han borde ju veta vad han snackar om eftersom han mött båda två i Pride. [...]

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235