The Zone Dynamite - Efter galan (Spoilers!)

Teddy Stenmark var i vanlig ordning på plats på “The Zone” och här kommer hans genomgång:

The Zone Dynamite - Det doftar UFC om göteborgaren Victor Cheng

Senaste upplagan av The Zone, Dynamite kallad, bjöd på en mirakulös vändning av Victor Cheng, en råstark uppvisning av Eddy Bengtsson och en pärla till rak höger av Anton Mattsson, samt mycket, mycket mer. Showen inleddes med en pikant förmatch på -70kg mellan skicklige Martin Svensson och Norges (Trondheim) Henning Svendsen. Svensken visade omedelbart varför han aldrig förlorat en fight, hamnade i en intensiv kamp med Svendsen men kunde utnyttja alla sina färdigheter till max och
hade rätt kvickt sin man i ett besvärligt submissiongrepp som tvingade honom att tappa ut. Tid 1, 18 av första ronden.

Fight nummer två bjöd på ett västsvenskt derby mellan Alexander Prodér, Adrenaline Fighters (Alingsås) och Peter Engdahl Kött FC (Majorna i Göteborg), vikten återigen -70kg. Även om det blev mest markfight i denna kamp så saknade den inte dramatik, båda gossarna stred tappert för att greppa initiativet, några år yngre Prodér (22) var dock den starkare och fixade fram en submission strax före första rondens slut (tid: 4,27).

Borås Jens ”White Trash” Östling (med rötterna i Angered, GBG) hade inte värst mycket att sätta emot när Karlstads hårding Christoffer Svensson satte fart. Östling hamnade i rätt risigt läge från start och lyckades inte vända, värmlänningen var helt enkelt för stark. Efter 3,59 i rond 1 var fight nummer 3 över. Östling ”tappade ut”.

Gladius slagfriske ex-boxare, Anton Mattson fick en tuff dansk (Jeppe Fausing) att tampas med och till en början såg det ut att bli en tuff uppgift för den rakade Göteborgaren men en bit in i ronden landade Mattsson en riktig pärla till rak höger på Fausing som stöp i golvet som en klubbad oxe. Mattsson följde påpassligt upp och domaren fick gå emellan och bryta, helt rätt! Imponerande seger för Mattson på
strikes, som överlycklig klev upp på burens topp, tog ut tandskyddet och kastade det ut till publiken och tog emot åskådarnas jubel. En härlig seger.

Att rutin och erfarenhet betyder mycket inom MMA bevisade veteranen Åke Bergvall i kvällens femte match. Knivskarp i sitt tillvägagångssätt manövrerade han sin motståndare, schweizaren, Michael Böbner i rätt position, först en mount som närmast fick Böbner i panik, sedan en klassisk ”Rear Naked Choke” och så var det över, (tid 3,49 av rond 1).

Bästa matchen hittills noterade jag i mina anteckningar efter kamp nummer sex, vilken holmgång så länge den varade. De två kombattanterna, Jakub Bugaj, (Frölunda, Göteborg) och debutanten Peter Enbom kom från två skilda kampsportstilar, Bugaj från Thaiboxningen och Enbom från den rätt så obskyra sporten Eskrima, men bjöd upp till blixtrande fight. De slogs banne mig så tussarna rök. Man anade dock att den testosteronstinne Bugaj, snudd på övertänd var några strån vassare, och det visade sig också vara en korrekt bedömning. Han träffade hårt och skoningslöst, utan pardon, och till slut dukade Enbom under. Seger på strikes för Bugaj, han kan bli mycket bra med tiden, tror jag – lite av en favorit.

Man hann knappt blinka innan kvällens sjunde fight var över, Gladius hårde boxare, Besam Yousef behövde bara 13 sekunder för att övertyga domaren om att Pavel Nakonieczny från Schweiz hade fått nog. Yousef fällde honom i stort sett per omgående och skulle sedan följa upp men domaren klev bestämt emellan. Burop hördes oförtjänt från publiken som tyckte att stoppet var i tidigaste laget men för undertecknad kändes beslutet självklart.

Så här långt i galan hade inte en enda kamp gått bortom första rondens slut, snabba ryck med andra ord, ironiskt nog så blev en av showens äldsta och mest oprövade kort, 36-årige familjefadern, MMA-domaren, chefredaktören (Fighter Magazine) och kampsportsinstruktören, Marko Gyllenland förste man att höra gonggongen för rond 2. Ronden blev dock bara några sekunder gammal innan han var tvungen att se sig besegrad av motståndaren, Panikos Kleanthous från Storbritannien. Gyllenland dominerade första ronden och såg faktiskt ut som en vinnare i hela den, men Kleanthous bättre fysik och rutin tog väntat nog ut sin rätt efter första omgången. Han såg yngre och fräschare ut. Eloge till Gyllenland dock som bjöd på en maffig förstarond.

En kaxig Cole Lauritzen (Frontier MMA) -77kg visade sig vara ett par nummer för stor för norske veteranen, Ståle Nyang. Lauritzen bjöd oss i publiken på det mesta, hårda sparkar, knän, schyssta strikes och till och med en och annan ”backhand”. Totalt oförutsägbar och mycket vältränad, det kändes det inte särskilt överraskande att han till slut sänkte Nyang i andra ronden (TKO2 – tid 1,10). Nyang saknar dessvärre det rätta lödet i nävarna, och är lite seg i armarna mellan varven.

En av galans mest omtalade matcher avlöpte som nummer 10 på programmet, och det var mellan Magnus ”Jycken” Cedenblad (Fight Zone Stockholm) och Mats Nilsson från Kaisho MMA. Inledningsvis trodde jag nog att den betydligt längre, (och med bättre räckvidd) och fysiskt sett, rejält större, åtminstone visuellt, Cedenblad skulle ro hem den fighten lätt, men Nilsson lurade i vassen, tog det mesta ”Jycken” hade att dynga iväg på kropp och armar, vände ett, i mitt sätt att se på det, klart underläge, fick kampen att gå sin väg, och tvingade fram en submission, (tid 3,49 rond 1) lite
oväntat kanske men imponerande och mycket välförtjänt.

Att det doftar lite UFC och blivande världsklassutövare över Göteborgaren Victor Cheng går inte att komma ifrån. Han har en otrolig lyskraft som MMA-fighter, få besitter det där lilla extra som gör dem till spektakulära fighters, men Victor har det, och dessutom gott om det. Det blir aldrig tråkigt när han fightas. Att han sedan fick en sådan tuff nöt att knäcka i form av stenhårde och obesegrade Södertäljefightern Daniel Engström gjorde inte prestationen mindre lysande. Engström hade i princip Cheng utslagen med ett fruktansvärt knä som tog precist och sände honom i canvasen. Han följde upp men lyckades inte avgöra och när domaren sedan tog timeout för att gå till matchläkaren och undersöka Chengs blödande näsa, fick Göteborgaren lite andrum, tillräckligt skulle det visa sig för att vända det hotande nederlaget till seger på submission, sjukt imponerande.

Även om inte August Wallén hör till dem som oftast nyttjar sina nävar för att vinna sina matcher så är han otroligt spännande att se på. Blir aldrig, känns det som, överrumplad av sina motståndares grepp och tekniker. Han verkar behärska det mesta på marken och vet exakt hur man gör för att komma i dominerande position. Opponenten Karim Mammar från Frankrike var en ytterst vältränad herre på 26 år men mot svensken hade han ändå ingen chans. Efter 3,35 av första ronden blev han utstrypt (rear naked choke).

130 kilo tunge Eddy Bengtsson f.d. OS-brottare men numera en rätt så slipad MMA-utövare visade sin överlägsna styrka och vann på ett liknande sätt som han gjorde i debuten (fast det tog lite längre tid den här gången) över ryske bjässen Vladimir Kuchenko. Slet ner honom på marken, kramade musten ur honom, positionerade sig påpassligt nog i en ”mount” och började sedan hamra på honom med sina tunga nävar. Efter 3,17 var det hela över, och Eddy kunde signera sin andra MMA-viktoria. Denna gång utan tajt trikå, med bar överkropp som sig bör. Publiksiffran var enligt speakern Andreas Bruzelius 2400, vilket var glädjande. Göteborgarna älskar MMA. Det är härligt.

// Teddy Stenmark

23 Responses to “The Zone Dynamite - Efter galan (Spoilers!)”

 1. jeNk skrev:

  Vi får hoppas att Cheng lyckas lika bra när han kommer till Strikeforce så att din “profetia” om UFC blir sann…

  Bra jobbat!

 2. Norre skrev:

  Kul läsning! Go Cheng

 3. yonsson skrev:

  Rolig gala, men vissa tveksamma domslut om man frågar mig. En strypning som knappades ut i över 3 sek innan domaren bröt, samt ett för tidigt och ett försent TKO-stopp.

  Annars var galan grym och bjöd på “perubian neck tie”, Victor Cheng-dramatik och en “rysk bjässe” som var blötfet och föga imponerande.

 4. Daniel San skrev:

  Bra gala med bra matcher! Synd bara att sveriges kanske mest lovande talang Martin Svenssons match i -70 flyttats fram 30 minuter till en förmatch. Riktigt trist att han inte fick visa sina skills ingör fullsatta läktare

 5. Karl-GSP skrev:

  Låter som en riktigt bra show..
  Hoppas på Chen i UFC då :)

 6. yonsson skrev:

  $Karl-GSP: Chen i Stikeforce blir det, inte UFC (tyvärr).

 7. Sunken skrev:

  Riktigt riktigt underhållande gala igår! Håller med om att Martin i en förmatch känns fel, riktigt riktigt skicklig kille som jag nog skulle tro har en chans på världsscenen inom några år. Det såg ju ganska lätt ut att plocka norrmannen som även han är en skicklig fighter. Martin förtjänar mer uppmärksamhet. Anton Mattssons fight var en riktig pärla och klockan han får in är inte dum och hördes förmodligen i hela Göteborg. Cheng är imponerande men såg inte överlägsen ut, vilket bara bevisar att svensk mma håller hög klass då en handfull utövare säkert hade kunnat följa Cheng o få chansen i USA om de gavs tillfälle. Trodde “white trash” skulle ta värmlänningen men så var inte fallet, för mig kvällens besvikelse. Tycker att det blir lite löjligt med hypen kring Eddy. Som lite av ett dragplåster förstår jag att det är viktigt att han tar hem sin match, men kom igen! Seriöst! Känns som om man gått in på en bar i Moskva o plockat första bästa 120kilos ryss. Pratade med flera igår som kände samma sak o det drar ner upplevelsen lite. Sätt in en riktig motståndare till nästa gala.
  Men som sagt Fan Vilken bra gala!

  Kvällens 3 bästa:
  *Martin Svensson
  *Anton Matsson
  *Jakub Bugaj

  Kvällens minus:
  *Bryta matchen efter 13 sekunder.
  *Svensk försiktighet (se ovanstående)
  *130 kgs matchen, fan vad tråkig!

  Tack Tack!

 8. Anders skrev:

  the zone blir ju bara bättre o bättre för varje gång, storbildsmonitorerna ovanför buren var verkligen helt rätt, och slow motion replays likaså =P

  grymt jobbat av samtliga fighters!

 9. Tor skrev:

  Hade Martin Svensson slagits för Gladius så hade han kunnat vara hur stor som helst nu. I tvåan totalspöade han Frank från Gladius och nu tog han Henning som om det vore ett träningspass på första submissionförsöket. Och ha den matchen, som var en av de största snackisarna innan galan, som förmatch 30 min innan är Skandal! Hade någon av de två tillhört “rätt” klubb hade det varit uteslutet. Håller också med de som ifrågasätter domsluten för göteborgsdeltagarnas fördel. Eddy Bengtssons motstånd?!?!?! Nä galan var bra o höll bra klass men ALLA kan se vem som anordnar skiten och det är synd o skadar sporten och trovärdigheten! /Eskilstuna

 10. yonsson skrev:

  Ang förmatchen: På tidigare galor var det galet många matcher som ställdes in, motståndare dök inte upp osv. En kvalificerad gissning är att de därför bokade 12 matcher.

  Endast en match ställdes in och de hade därför en match för mycket. Med tanke på att de flesta matcherna avslutades i första ronden så var det ju meningslöst att ha en prefight, men det är lätt att vara klok i efterhand.

 11. yonsson skrev:

  Resultat från galan hittar ni även här:
  http://www.thezonefc.com/results2.asp?CompetitionID=675

 12. HenkeB skrev:

  Var en bra gala. Angående Bengtsson så var det kul att de hittade en nu motståndare på så kort varsel när den första blev skadad/sjuk.

 13. Karl-GSP skrev:

  yonsson.
  När jag talade om ufc så hoppas jag det sker i framtiden.
  i Strikeforce är han juh redan klar :)

 14. Maboo skrev:

  Frågan är varför just Martin Svenssons vs Henning Svendsens match blev flyttad som förmatch. Båda två har ju gått match i The Zone innan och båda har avslutat matcherna i första ronden. Tex så har väl varken Jeppe Fausing eller Anton Mattsson tävlat i The Zone innan. Borde det då inte vara mest logiskt att den matchen blivit flyttad till förmatch? Även att Anton Mattsson tävlar för Gladius? Som alla säkerligen vet så var Martin Svenssons debut i The Zone väldigt fartfylld och underhållande och är då för min del ett större dragplåster än att en person tävlar för en viss klubb eller stad. Blev faktiskt väldigt imponerad av Cole Lauritsen! Fantastiskt att någon vågar bjuda på hoppsparkar och spinning backfists! Speciellt mot en sådan meriterad motståndare.

 15. Andreas Bruzelius skrev:

  Angående Svenssons placering som förmatch. Rusa inte iväg med konspirationerna…

  En förmatch behövdes eftersom tretton matcher tar för mycket tid. Frågan var vilken som skulle läggas i förväg. Beslutet hade inte ett skvatt att göra med nivån på de tävlande, utan handlade om publiken. I stort sett alla på läktarna var där för att se lokala namn, de hade betalt för att få se sina egna killar framför allt. Därför var det tvunget att förmatchen gick mellan fighters som inte hade för mycket “eget” folk på läktarna. Det hade varit ett svek mot publiken om de gick misste om den match de främst betalat för.

  Det första jag upplyste Martin Svensson om efter galan, var att förklara just detta, och påpeka att han förtjänar att sitta på main card, vilket han i framtiden också bör göra.

 16. Tom skrev:

  som andreas skriver det så är det faktiskt förståeligt. MMA som fenomen i sverige är ganska nytt och därför blir en gala som the Zone mer en scen där västsvenska fighters får en chans mot nartionellt samt internationellt motstånd. Fler galor av liknande karaktär finns redan och förhoppningsvis kommer fler att dyka upp runt om i landet som med tiden kommer innebära att en eller ett par “centrala” galor kommer uppstå som kanske inte kommer ha den lokala stämpeln som t.ex the zone har. MEN nu är faktum också så att genom dessa galor har vi fått bekanta oss med ett par fighters som visat sig vara exeptionellt skickliga, Martin Svensson är absolut en av dem, förmodligen den absolut främsta i sin viktklass, Victor Cheng och Mauler är andra. Sen har alla olika förutsättningar och så är det med allt. Cheng tävlar för den kanske mest utstående klubben i landet som är framstående på många plan, tex genom Zone som gala och fightermag, vilket gör att han blir exponerad på ett annat sätt, får möjligheter som kanske inte alla andra får. Han får ett namn som han absolut har förtjänat, herregud killen är underbar att se och han förtjänar varje millisekund i rampljuset. Men som sagts tidigare så har vi en handfull namn i sverige som är på den nivån att de verkligen hade kunnat lyckas på en större scen och det är nog därför folk reagerar när en kille som Martin hamnar på en förmatch en halvtimme innan galan medans folk entrar arenan. Men killarna är unga, vafan dom har många många år framför sig och många många tåg kommer att komma och gå innan det stora genombrottet kommer. För en som jag som följt sporten i över tio år så värmer det rejält i hjärtat att se vilket uppsving MMA fått under senare år och att se dessa unga män som besitter en sån otrolig skicklighet och kunskap är fantastiskt. Om fem år är jag inte förvånad om åtminstonde ett par av dom vi såg i lördags är förmögna yrkesfíghters! Fortsätt fortsätt!!!

  Jävligt nice gala måste tilläggas!

 17. Jesper Gunnarson skrev:

  Galan kommer att sändas på TV4 Sport fredagen den 8:e maj mellan 22.00-24.00.

 18. Joakim Borgudd skrev:

  tack för tipset!

 19. Team Hulken skrev:

  Daniel Engström var grymt imponerande, han hade matchen från början till slut. Tycker att domarn skulle stoppat matchen efter det brutala knät som sänkte Cheng och som följdes upp av en gnp. Luktar lite hemma favorisering över det hela. Men Cheng visade mkt hjärta o de ska han ha credit för, dock så var Engström var den bästa fightern av dem…. trots förlusten

 20. Jesper Gunnarson skrev:

  Angående regler och eventuell favorisering

  På denna gala var det Robert “Bobby” Sundel och Carl-Otto Knudsen som var ringdomare. De både har mycket erfarenhet och är utbildade på reglerna samt har stor integritet. De kan men andra ord bedöma situationer bra och inte låta sig påvekeras av någon.

  Reglerna förskriver att man måste försvara sig igenom hela matchen, om man inte gör det så bryter domaren. Detta innebär bland annat att:
  1. Om man är skakad av slag men försvarar sig så bryter domare inte
  2. Om man är opåverkad av slag men inte försvarar sig så bryter domaren

  Så det handlar om hur bra man försvarar sig, inte hur påverkad man är av slag/sparkar.

  Exempel från galan var Victor Cheng som var skakad av Daniel Engströms slag/knä men försvarade sig hela tiden. Det kan jämföras med Jeppe Fausing som låg helt still när Anton Mattsson attackerade honom efter nedslagning. Domarna gjorde korrekta stopp respektive lät matchen pågå. Det handlar inte om favorisering utan att följa reglerna.

  På ett personligt plan tycker jag Victor visade fantastisk vilja, det är mycket få fighters som kunnat komma tillbaka på det sättet han gjorde.

 21. Alle Balle skrev:

  “och när domaren sedan tog timeout för att gå till matchläkaren och undersöka Chengs blödande näsa, fick Göteborgaren lite andrum”

  Igår på tv 4 sport fick man inte se någon timeout mellan Cheng VS Engström? Var den klippt då eller???

 22. Moefoe skrev:

  Japp, det var klippt, får en undra varför..sen verkar de som att domaren lät cheng få lite extra tid fö återhämta sig, även när han fick ta emot en del slag efter att han blev nedslagen. När Bassam lr va han hette mötte snubben från schweiz ja då bröt dömaren nästan direkt..och det var det värsta jag sett, det var så tydligt att schweizaren tog emot en del slag mot bakhuvud, men lyckades ta sig därifrån, och endå dömmer man de till göteborgaren som vinst. Verkade helt klart som att gbgarna hade domaren lite mer på sin sida. Sen att Cheng fick uppsöka sjukhus för hjärnskakning efteråt får en å undra om domaren inte tog hänsyn till smällarna han fick ta emot. Fick höra efter matchen att domaern sa till Engström att matchen skulle avbrytas om han nu hade tagit sig loss från chocken..o sen dömmas till Dannes vinst pga av skadorna cheng fick…

 23. Andreas skrev:

  Jävligt illa att dom inte visa Christoffer Svenssons match mot Jens Östling, bara för han förlora behöver dom inte ta bort den… med tanke på att Christoffer satt en ganska “ovanlig” submission så borde ju den gått på tv…

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235