Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/wp-slimstat-ex-config.php on line 342 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/pins.php on line 490 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 1002 MMABloggen » Blog Archive » Brist på bra domare?

Brist på bra domare?

Ni som läste på bloggen igår märkte att jag hade vissa åsikter om domarinsatserna på ShowXC-galan. Min kritik rörde domarinsatserna inne i buren…domarna som ska avgöra vem som vunnit matchen är en helt annan diskussion.

Tidningen Winnepeg Sun har talat med Herb Dean som varit en aktiv MMA-domare i 10 år vilket gör honom till en av de mer erfarna domarna (ca 2000 matcher enligt honom själv i en artikel från 070322). Dean berättar att han för närvarande arbetar med potentiella MMA-domare via en skola (eng: clinic) som är utformad att träna dem i förståelsen för olika tekniker och hur man kan leda en effektiv match som domare. Sporten växer hela tiden och bra domare behövs, men de är svåra att hitta enligt artikeln…och enligt mig! Det kommer alltid finnas frågetecken kring vissa beslut…men som sport måste domarna som helhet bli bättre för att sporten ska fortsätta växa och matcherna ska kunna vara säkra särskilt ur ett hälsoperspektiv för deltagarna.

“Jag är överallt nu för tiden, så jag tror att det råder en brist på kompetenta MMA domare. Det finns mycket folk som skulle kunna bli bra domare, men det är inte alltid samma människor som dyker upp. Det är just det vi jobbar på.” - Herb Dean till Winnepeg Sun

Dean har även provat på att vara deltagare i sporten och efter 2-3 i matcher kan man säga att han vet hur det känns att gå in i ringen/buren…det respekterar fighters.

“Jag tror att om du ska vara en MMA funktionär så måste du ha tränat i vår sport — en eller två av sporterna som är den del av Mixed Martial Arts — vid något tillfälle.”. “Du måste veta vad det är du tittar på. Jag tror att många av grabbarna respekterar mig mer som funktionär…kanske inte vissa av dem eftersom de vet att de skulle skola mig (eng: kick my butt) om jag skulle tävla mot dem *skrattar*. Men många säger till mig att de uppskattar att jag varit där som en fighter.” - Herb Dean till Winnepeg Sun

Herb Deans beslut har också blivit ifrågasatta
Vid UFC 48, Tim Sylvia vs Frank Mir för tungviktsbältet, stoppade Dean matchen efter 50 sekunder i första ronden med orden “din arm är för fan bruten!” (eng: “your arm’s fuckin broken”). Sylvia protesterade och hävdade att det inte var något fel på armen. Sylvia medgav efter matchen att han var medveten om att armen var bruten men han vägrade att ge upp. Efter matchen tackade han Dean eftersom armen var ordentligt skadad redan och om han hade fortsatt fanns det risk för att hans karriär skulle varit över.

“Han [Sylvia] var upprörd, publiken var upprörd, men de hade fångat det på video och de hade en bra vinkel vilket rättfärdigade mitt beslut. För en minut så undrade jag vart jag skulle gömma mig. Jag letade efter ett bra ställe att gömma mig eller någon stor polis.”. “Det har hänt mer än en gång, men det var matchen som var det avgörande ögonblicket för mig som domare” - Herb Dean till Winnepeg Sun

Och visst hände det igen…vid UFC 61, Tito Ortiz vs Ken Shamrock, stoppade Dean matchen efter 1:18 i första ronden. Matchen stoppades på grund av många obesvarade armbågar mot Shamrocks huvud när han låg intryckt mot buren. Shamrock protesterade vilt mot beslutet men det ändrades inte och Shamrock fick eskorteras ut ur octagonen. Det blev senare en returmatch med i princip samma resultat…den gången uteblev protesterna.

Vid UFC 70, Mirko Crocop vs Gabriel Gonzaga, valde Dean mot slutet av ronden att ställa upp dem. Detta beslut brukar ofta vara på grund av att ingen av kombatanterna är särskillt aktiva. Jag kommer ihåg att jag tyckte att beslutet var underligt eftersom Gonzaga var mycket aktiv med armbågarna som Crocop inte fann någon bot mot. Kort efter beslutet så blev Crocop knockad med hans egna patenterade spark. Crocop har efter matchen berättat att det var armbågarna som skadade honom och gjorde honom förvirrad…vilket ledde till att han knockades.

Jag håller inte alltid med hans beslut och det beror oftast på att jag är emotionellt engagerad i matchen och ser inte saker objektivt. Jag kommer säkert svära över något han gör i framtiden…men jag skriver detta nu när jag är lugn och sansad. Det behövs fler domare som Herb Dean.

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235