Cigano har presenterat sig

På UFC 90 fick nykomlingen Junior “Cigano” Dos Santos chansen att presentera sig ordentligt när han ställdes mot topprankade Fabricio Werdum. Och man kan inte klaga på hur han klarade pressen, med en klockren uppercut efter dryga minuten sänkte han sin store landsman.

Det är nog svårt att få en bättre debut om man har fått kontrakt tack vare sin starka boxning. Men en dryg minut stående mot Werdum som knappast är känd för sin boxning behöver heller inte säga någonting. Behöver jag säga mer än Houston Alexander? Men jag tänkte i alla fall att jag skulle kolla upp vem den här Junior Dos Santos, något som inte var det lättaste då det inte skrivits mycket om honom ännu.

Dos Santos är 24 år gammal och född i delstaten Bahia i nordöstra Brasilien. Och till skillnad från många av sina landsmän började han väldigt sent med kampsport. Han började med BJJ 2005 och som lilabälte har han varit delstatsmästare i både BJJ och submission wrestling. Genom detta blev han introducerad för boxningscoachen Luis Dorea som också tränar bröderna Nogueira. Vägen efter det kan ni ju räkna ut själva, han började träna på bröderna Nogueiras träningcenter och visade snabbt sin stora talang för boxning.


Han debuterade 2006 och har sen dess vunnit 7 matcher och bara förlorat en gång. Med debuten i UFC gjorde han sin första match utanför Brasilien och därför är det klart svårt att värdera hur bra killar han mött hemma. Men av de få klipp jag sett på Dos Santos tidigare matcher verkar han vara riktigt stark i clinch.

Hans kontrakt i UCF gäller 4 matcher och med vinsten mot Werdum har han alla möjligheter att få bra matcher. Efter sin match var han i intervjuerna återhållsam men självklart nöjd. Han sa att hans plan var att satsa med sin uppercut som är hans bästa slag och det gick ju hem. Dessutom pratade han om en eventuell match mot Nogueria i UFC, “Det kommer inte att hända, Rodrigo är som en mästare för mig och jag tror att han kommer bli tungviktsmästare. Jag vill vakta hans bälte”.

Till sist tänkte jag nämna att hans smeknamn “Cigano” är slang för zigenare, fråga mig inte varför man valt att kalla en fighter för det. Det är självklart svårt att säga vilken potential killen har efter hans korta debutmatch. Men med tanke på att han tränar med killar som bröderna Nogueira, Anderson Silva, Paulo Filho och Rafael Feijao har stora möjligheter att utvecklas maximalt. Särskilt eftersom han bara tränat MMA i ett par år, dessutom har han en riktigt bra fysik med sina 193cm och 108kg. Men som vanligt kan bara tiden utvisa hur det går. Men oavsett känns tungvikten i UFC otroligt mycket mer intressant än den gjorde för ett år sedan.

11 Responses to “Cigano har presenterat sig”

 1. yonsson skrev:

  Go presentation! Han verkar minst sagt lovande!
  Presentera gärna även “Antonio ‘Pezao’ Silva” från americantopteam om du vill/kan.

  Enligt http://www.americantopteam.com/fighters.php
  är han en framtida superstjärna på 300 pounds. Och när american top team uttalar sig så lyssnar man :)

 2. Joakim Borgudd skrev:

  yonsson, tack för det! antonio silva är före detta tungviktmästare i EliteXC, kallas också BigFoot, just nu är han avstängd för dopning! ;)

 3. David skrev:

  bra skrivet!

 4. BigRob skrev:

  Snacka om att alla kan slå alla i MMA…

  Werdums överhandshöger missade Juniors haka med en millimeter (ni som har galan kan kolla på repriserna i slowmo så ser man hur nära det var). Hade den landat hade det varit god natt och sov så gott för Junior. Han må vara lovande, men helt oskyddad haka när man drar iväg en uppercut tyder på amatörnivå vad gällande boxning.

  Men som sagt med lite tur kommer man långt. Han har ju all tid i världen att utvecklas, men just nu är jag föga imponerad.

 5. Morgall skrev:

  När man sätter upp en överhandshöger eller en uppercut med kraft, brukar man oftast slarva med sin defensiva sida..Även fast man är bra på boxning.

  Bigrob kanske minns att de var likadant för Rashad evans när hans överhandshöger kom före chuck lidells uppercut..

  Dessutom kan man inte spekulera och säga att de hade varit godnatt för vare sig Rashad evans eller Dos santos, för de skedde aldrig..Nu blev de garanterat godnatt för Werdum och Chuck, den saken är klar.

 6. jeNk skrev:

  Han såg nervös ut innan matchen mot Werdum men det löste ju sig… :)

  Bra inlägg!

 7. BigRob skrev:

  Morgall:

  Du säger samma sak som jag. Chuck drar iväg en slarvig uppercut samtidig eller lite efter Rashad drar sin överhand (samma som Junior mot Werdum). Denna gång blev resultatet till fördel för uppercutten. Alltså… Alla kan slå alla med lite tur. Sen om det var Rashad eller Junior som hade tur, dom står ju för samma senario med olika utgång. Som att singla slant. Den typen av 50/50 chanser ska man inte utsätta sig för. Är man en bra fighter så behöver man inte det.

 8. skurtbert skrev:

  Är han verkligen 193 cm? Han ser ju kort ut bredvid Big Nog… men så kanske skor gör rätt mycket iofs.

 9. Mats skrev:

  Jag tänkte samma sak skurtbert, men jag har inte kollat upp det

 10. Joakim Borgudd skrev:

  enligt ufc.com och sherdog är han det, men dom kan ju absolut ha fel

 11. MMABloggen » Blog Archive » Cro Cop kanske tillbaka på UFC 103 skrev:

  [...] Santos tillhör Nogueiras team och har ett record på 8-1, läs mer om honom här. Han har verkligen gjort ett intryck i UFC med sina imponerande segrar mot Fabricio Werdum och [...]

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235