Doping och droger

NSAC

Verksamhetschefen Keith Kizer på Nevada State Athletic Commission har i en lång intervju talat med MMAWeekly om droger och steorider inom MMA. Han berättar att kommissionen gör skillnad på kampsport och andra sporter där droger och steorider är prestationshöjande. Skillnaden, som han ser det, beskriver han i exempelt om en MMA-fighter skulle skada sin motståndare allvarligt i en match och det senare skulle visa sig att han var dopad skulle det kunna anses vara brottsligt. Jag kan tänka mig brottsrubriceringen i Sverige skulle kunna vara vållande till kroppsskada, som kan ge upp till 4 års fängelse om brottet anses grovt. Skulle detta hända i Sverige skulle det vara sportens död…men det är en annan diskussion åter igen :)

Kizer berättar att deras nya budget kommer att tillåta dem att testa dubbelt så många för droger och steorider än föregående år. När de började att drogtesta var syftet snarare att utbilda fighters om uppenbara riskerna med doping och motverka olika myter. Målet är att avskräcka från att använda doping eller droger och i den processen är olika straff en del av. Kizer förklarar processen att utdöma dessa straff i Nevada (och är ni verkligen hungriga på att läsa exakt allt han sagt så…återigen här) men det som jag tycker är bra och intressant är att fightern måste uppvisa rena prov för att få tillbaka möjligheten att gå match. Varje fighter som vill ha tillbaka tillståndet att fightas bedöms individuellt och därmed är den tidigare inställningen och viljan att samarbeta avgörande.

I intervjun talar Kizer om Marquardt som efter matchen med Salavery testades positiv för steorider. Kizer berättar att testet gjordes om efter sex dagar och det resulterade i ett rent resultat. Kizer anser att detta är till följd av att Marquardt slutade ta steoriderna för sent och de var kvar i kroppen vid tester…att Marquardts test skulle vara felaktiga är bara en bild media målat upp. Marquardt presenterade en produkt han använde för kommissionen och med några klick på google stod det tydligt att produkten inte skulle användas i samband med tävling för att den skulle uppvisa förhöjda nandrolon-värden. Kizer menar (mycket riktigt) att det är upp till fightern att hålla koll på vad som slinker ner i kroppen…och att Marquardts, Sherks (som inte gick match i Nevada nu senast utan i Kalifornien), Nastulas och Sylvias ursäkter är just det, ursäkter…Skönt att Anderson Silva, så vitt jag vet, är ren och att han gav Marquardt en odiskutabel förlust!

Vad som är viktigt att komma ihåg är att Nevada verkar vara de som är längst fram i USA gällande drogtester. De har en öppenhet gällande testerna och stramar åt möjligheterna/vinsterna med att fuska. Andra delar av landet har inte samma lagar och regler…UFC är mer mobilt nu än tidigare vilket ger dem möjlighet att undvika Nevada. Jag väntar fortfarande på kraftfulla åtgärder från Dana…att vända Nick Diaz´s vinst mot Takanori Gomi till “No Contest” skulle jag kalla för en kraftig åtgärd. Sen kan ni där ute säga vad ni vill om THCs inverkan på en fighter men för mig är det enkelt. Cannabis är förbjudet, det kan ge en fighter fördelar i match och det kan även öka risken för skador, punkt.

Kizer avslutar med att kalla alla steoridanvändande fighters för fega förlorare…kan inte göra annat än att hålla med.

One Response to “Doping och droger”

  1. Ragnar skrev:

    Ofta Cannabis skulle påverka en fight, knappast. Inte mer än om han drack en flaska vin veckan innan, ska de också va förbjudet då? -.-

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235