Efter UFC 95 - Vinnare och förlorare (Spoilers!)

Med inspiration av en stor MMA-sida tänkte jag analysera UFC 95 utifrån kategorierna vinnare och förlorare. Galan bjöd helt klart på en del i båda dom kategorierna. Läs hela resultatet här och tryck vidare för att kolla in mina tankar om galan.

Förlorare

Innan Josh Koscheck blev knockad av Paulo Thiago såg det ut att bli en lätt match, brassen såg allt annat än säker ut stående. Men en kontring senare och Koscheck låg på rygg utan att riktigt veta vad som hände. Det kändes som att UFC ville se till att Koscheck med den här matcen fick två raka vinster sen förlusten mot Thiago Alves, nu får man börja om igen. Det är faran när duktiga fighters går in mot helt okända motståndare.

Tyvärr visade Joe Stevenson precis vad många trodde, att han helt enkelt inte räcker till mot riktigt kvalificerat motstånd. Under använde han sig i princip bara av sin boxning och ett par försök på sin patenterade giljotin, med det kommer man inte långt med i den tuffa lättviktsdivisionen. Det känns som han behöver ett nytt team för att komma igång igen.

Per Eklund hade tyvärr inte mycket att vinna mot inhopparen Evan Dunham, en vinst där hade inte gett särskilt mycket, medan en förlust kunde bli ödesdiger för karriären i UFC. Tyvärr blev det det sistnämnda som inträffade, han började aggressivt och ville kanske bevisa för mycket. Det slutade med att han blev knockad av en helt okänd amerikan och frågan är om det blir fler matcher i UFC. Men vi får hoppas att skandinaverna är viktiga för UFC och att han därför får ännu en chans.

TV4 Anytime fick kanske inte direkt fler fans under gårdagens gala, lika mycket som vi gillar deras försökt till att ge oss MMA live så hatar man att missa viktiga ronder mitt i galan. Kanske blev intresset för stort eller så var det något de inte kunde påverka, men jag kommer nog inte försöka se live via TV4 Anytime på ett tag.

Vinnare

Mardrömmen Diego Sanchez visade att bantningen inte vara några problem och att han blir en kraft att räkna med i lättvikten. Kanske kan man tycka att han var försiktig men han gjorde helt rätt hela matchen och visade stor variation rakt igenom. En vinst i första matchen var viktig och nu har han något att jobba ifrån. Vad sägs om en rematch mot Kenny Florian? Båda killarna har utvecklats massor sen finalen i The ultimate fighter.

TV-publiken som följde UFC 95 fick se 9 matcher i den ordinarie sändningen, det är inte ofta det händer.

Nate Marquardt tog ett stort steg mot en ny titelchans, kanske var han också nervös inför allvaret i matchen och därför inte riktigt släppte lös. Men när Gouveia tröttnade kunde han vinna genom en kombination som lär sluta i många highlights på youtube. Intressant också att han i princip besegrade Gouveia bara genom att jobba stående, det bådar gott för framtiden. Jag vill inte heller sätta Wilson Gouevia bland kvällens förlorare, då en förlust mot Marquardt är något hans karriär absolut klarar av och att han faktiskt gjorde en bra match.

Demian Maia blir självklart en av vinnarna, vi var nog många som satt oroligt i soffan när han till en början ville byta slag med Chael Sonnen. Men en nedtagning senare satt brottaren fast i en tight triangel och BJJ-fenomenet Maia kunde gå hem med sin femte raka submissionvinst i UFC. Dessutom pratade han efteråt om att han ville ha en titelchans, det blir något att tänka på för Dana White. Jag kan absolut se Maia slå Anderson Silva en dag, men frågan om det är rätt tid just nu. Det känns som att Maias standup behöver lite mer tid på sig för att i alla fall bli godkänd.

Mellanvikten blev klart stärkt efter UFC 95, nu finns helt plötsligt två starka kandidater till titelmatch, Marquardt och Maia. Innan vi säger för mycket ska vi kanske låta matchen mellan Anderson Silva och Thales Leites gå. Men det känns onekligen om att både Leites och Cote fått titelchanser mer i brist på andra kandidater än tack vare egna prestationer. Frågan är nu vem som får chansen först av Marquardt och Maia. Jag undrar om inte Dana hellre ger Marquardt en andra chans hellre än ger den direkt till Maia. Dessutom ska Michael Bisping och Dan Henderson mötas på UFC 100, får någon av dessa direkt chansen på titeln? Och ska kanske Maia och Marquardt för att verkligen få fram en stark kandidat? Möjligheterna är oändliga. Vi ska inte heller glömma bort att Yushin Okami finns också, men han platsar nog snarare in bland kvällen förlorare då det nu finns många andra kandidater med starkare namn att välja.

Dan Hardy tystade också de som frågat sig vad han gjorde på huvudkortet, matchen hade knappt börjat innan han knockade den erkänt tuffe Rory Markham. Frågan är vad som är nästa steg för britten med tuppkammen, det vore intressant att se något testa hans BJJ ordentligt.

Junior Dos Santos följde upp knocken mot Werdum med att slå ut den unge holländaren Struve. Att han skulle gått över 20 matcher syntes knappast och Dos Santos gjorde processen kort. Nästa steg borde bli mot betydligt tuffare motstånd, jag hoppas nästan på Cheick Kongo.

England fick med sig tre vinster av möjliga fyra vinster från UFC 95. Det bådar gott för framtida galor i landet. Att ha inhemska dragplåster är absolut ett måste för att få hålla lika många galor i framtiden när UFC expanderar.

21 Responses to “Efter UFC 95 - Vinnare och förlorare (Spoilers!)”

 1. Janne skrev:

  Klockren sammanställning! Bra analyser och trevligt språk. Den här sidan växer för varje dag.

 2. Petter H skrev:

  Tackar för artikeln, alltid kul att läsa analyser.
  Vore toppen ifall ni kunde följa upp vad som hände med
  Tv4 Anytime och vad dom har för planer i framtiden.

 3. Joakim Borgudd skrev:

  Jag har kontaktat TV4 anytime för att få lite svar på vad som gick fel! Och tack för responsen!

 4. Mats skrev:

  Kanonbra sammanställning. Jag kan tänka mig att ge tv4anytime en chans igen trots missödet. Det är helt enkelt jäkligt mycket värt att slippa sitta uppe halva natten och slippa reklamer och robertos. Hoppas de tar det som hände allvarligt bara.

 5. jb skrev:

  Hejsan! Vi stötte på vissa tekniska problem med sändningen av UFC galan.Detta ska nu vara åtgärdat så ni ska kunna återgå till att se detta! Vi ber om ursäkt för att detta hände. Med vänlig hälsning Alex—————————————-KundtjänstTV4Anytime Öppettider: Måndag - Fredag, 08.00-23.30Helger 09.00-23.30Telefon: 0771-444 500support@tv4anytime.se

 6. jb skrev:

  inte så matnyttigt kanske hehe

 7. Joakim Borgudd skrev:

  Tack ändå, ska försöka få tag på någon vettig som kan svara på lite frågor om TV4 Anytime och deras planer!

 8. malmöbo skrev:

  Tycker inte vi skall säga för mycket om tv4 anytime, gratis är bra, vi skall inte klaga, att det blev avbrott ja så blir det ibland,
  jag satt själv och svor men samtidigt så är det ju inte varje gång man får se en gala direkt. :roll:

 9. Djidji skrev:

  Håller med “malmöbo” - kan inte klaga på tv4 anytime när de försöker erbjuda oss en livesändning med orginalkommentatorer. Men samtidigt hoppas jag, precis som “Mats” säger, att de tar det hela seriöst och försöker fixa så att det inte händer igen. Jag ger dem helt klart ännu en chans - om så enbart för att de erbjuder oss livesändning :grin:

  Bra sammanfattning (även om jag tyckte att huvudmatchen var sämre än förväntad)! :razz:

 10. plutt skrev:

  angående anytime så är det faktiskt inte sååååå jobbigt att vänta till 24 då tv4sport sänder, det är ju fortf 4 timmar före “vanlig” starttid. och goldberg/rogan vs roberto/roberto är ungefär samma sak.

 11. Ferm skrev:

  I ufc 100 tävlingen gissade jag på
  nate vs maia
  dos santos vs kongo
  kanske inte troligt men hade varit grymt!!

 12. Alexander on tour skrev:

  American top team säger att Goveia är deras största talang. Då ger jag inte mycket för american topp team. Han imponerade inte på mig. Däremot gör Maia det. Frågan är bara hur han ska klara spindelsns stad-up.

 13. LittleBro skrev:

  Tycker inte att Eklund har något att göra i UFC 3 lätta namn ändå…och var aldrig imponerande…Hej då för han hoppas jag…

 14. Johnny skrev:

  Maia har madskills i bjj men hans standup är kass. Anderson Silva skulle nog göra processen kort med honom i dagsläget.

  Ett annat exempel är ju Henderson - Palhares. Med bra takedown defense så har man matchen i en ask mot ett bjj fenomen.

 15. yonsson skrev:

  Grym gala! Jag blev dessutom nr 19 av 17000 på fantasy.ufc.com vilket ju gjorde galan ännu bättre :) Hoppas jag viner något roligt.

 16. Johan skrev:

  yonsson: Äh, jag trodde jag var coolast med nr 57. Kosheck kunde gott fått fortsätta.
  Allmänt överförsiktig domare den här galan faktiskt.

  Tycker Per har gjort sitt faktiskt; hitta nån bättre svensk istället.

 17. CsT skrev:

  Bara jag som reagerade över att publiken började bua väldigt snabbt….

 18. Johan skrev:

  MMA bloggen växer mer och mer. Tillsammans med mma-scraps.com är det det naturliga valet för mma nyheter. Bra jobbat! /Ohl

 19. julle skrev:

  Hoppas verkligen att Per lägger ner UFC nu, det är ett nummer för stort för han.

 20. NinjaMan skrev:

  Det var ett jäkla dissande om Per, han gjorde ett misstag och fick ta imot en lucky punch, så var ju även fallet med Josh Koscheck. Det är aldrig lätt att möta en nederlags tippad motståndare som även är okänd. Per är absolut inte en dålig fighter och har betydligt mer skills i bagaget än den i sverige favoriserade Bielkheden

 21. Alex Drewniak skrev:

  Kom hem från London och UFC 95 igår kväll.

  Vilken super helg jag har haft. Hatar folk som skryter men det var helt jävla fantastiskt! Träffade Rampage, Wanderlei och Paul Taylor (fick autografer och patenterade bilder med högern i vädret från samtliga). Galan höll mycket hög klass och min syster som bor i London som alltid har ställt sig väldigt frågandes till MMA som sport samt min träning fick en helt ny respekt för sporten och dess utövare. På Söndagen när vi vaknade så såg jag till och med att hon hade Googlat efter MMA klubbar för tjejer.

  UFC i Hamburg är en självklarhet.

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235