En domare svarar på kritiken

Domaren Cecil Peoples var en av de som gav Lyoto Machida segern mot Mauricio Rua i deras titelmatch i helgen. Här är hans svar på den massiva kritiken som följde med domslutet.

“Först av allt ska ni veta att vi som domare sitter så att vi ser det fansen där hemma missar. Mauricio Rua var aggressiv men det var inte effektig aggressivitet vilket är vad domarna tittar på när de sätter poäng. På det sättet jag såg det så träffade Lyoto med fler rena och skadande slag genom matchen. Om ni tittar på kriterierna för poängsättandet - så ser ni att rena träffar värderas högre än antalet träffar. Även om Rua träffade med många låga sparkar så gjorde de inte lika mycket skada som Lyotos varierade attacker i de tidiga ronderna. Det är därför jag satte Machida som vinnare i de tre första ronderna. Ni måste komma ihåg att vi alltid favoriserar den som försöker avsluta matchen och låga sparkar räknas inte som det.”

“Nära båda är involverade i en stående match tittar jag alltid efter den som värderar sina lägen bäst, är träffsäker och träffar renast vilket är det som Lyoto gjorde mer effektivt än Rua. Lyoto tvingade Rua att komma efter honom, han bestämde var matchen skulle vara vilket i mina ögon är bra kontroll över buren. Rua hade också ett par nedtagningsförsök, men Lyoto försvarade dessa vilket räknas som effektiv grappling till hans fördel, medan en misslyckad nedtagning inte räknas alls. Därför baserat på de kriterierna tycker jag att Machida vann matchen klart. Jag är glad att de andra domarna i panelen såg matchen på samma sätt och jag är säker på de fans som förstår teknikaliteterna kring sporten håller med om domslutet.”

Då har vi i alla fall fått svart på vitt hur domarna såg på matchen mellan Machida och Shogun. Sen är det en annan fråga om man håller med, men kanske är det snarare reglerna som borde göras om. För det är ju faktiskt de som poängdomarna är tvugna att förhålla sig till. Jag håller inte helt med men ett par saker i Peoples resonemang köper jag faktiskt.

31 Responses to “En domare svarar på kritiken”

 1. Ludde skrev:

  Enligt bilden innan idag så träffade shogun mer cleana träffar både på ben och ansiktet. så fattar inte redigt, han försöker nog bara skydda sej själv på ett dåligt sätt.

 2. Farujah skrev:

  Dåligt försök till att försvara ett uselt domslut, Rua vann matchen klart, inget snack.

 3. Vic skrev:

  Visst köpet vissa grejer han säger lite halvt, men jag håller med övriga postare. Ruas aggression borde vägas högre än CP:s motivation för Grappling/octagon control. Bara för att man stuffar 3 takedowns (grapplingaspekten i denna fight borde ha lite värde imo)och “Lyoto tvinga Rua att springa efter honom, det räknar jag som Octagon control” lol???

  Vad ska Rua göra hade han tänkt? Inte springa efter? Så går man framåt vinner man aggression, går man bakåt octagon control? Låter lite som en paradox i bedömandet. Rua skar ju dessutom av buren lite samt tryckte upp Lyoto mot buren och leverera knän mot låren. Räknas då gå bakåt som mer OC??

  Tycker motivationen för OC är löjlig, oavsett borde både den och grappling ha mycket mindre impact i denna fight än aggression och effective striking.

  “Ni måste komma ihåg att vi alltid favoriserar den som försöker avsluta matchen”

  Vet inte om jag tyckte någon gjorde detta, Lyoto kan man väl tycka gjorde det i en flurry i en rond kanske.

 4. yonsson skrev:

  Det är första gången i sportens historia som jag hör en domares försvar. -Riktigt roligt, men Cacil Peoples borde inte få döma mma. Han är alltid inblandad när någon vinner ett oförtjänt domslut.

 5. juelz skrev:

  Fan man kan beskriva bajs på ett så vackert sätt att man skulle kunna tro att det var guld värt, Det är ändå bajs. Jag köper inte hans resonemang alls, Det är väl inte så jävla svårt att tvinga någon att jaga en om man inte attackerar själv, Hur kan man vända det till Lyotos fördel och kalla det att han kontrollerar buren? Låga sparkar räknas tydligen inte även fast Machida knappt kunde stå på benen och inte fick till en enda spark i dem senare ronderna. Machida fick också svårare att röra sig. Lyoto skakade om Shogun i tredje ronden men för det mesta var han hårda slag blockerade, Han satte några jabbar då och då men det kan väl inte bedömas att vara mer avgörande en flera hårda lowkicks?

  Det enda jag håller med om är nedtagningsförsöken… Visst tycker jag att reglerna borde ändras lite, Men när en efterbliven Cecil Peoples väljer att tolka reglerna på sitt egna speciella sätt som han bevisat att han gör väldigt ofta, Då tror jag att Domarna behöver få en lite bättre utbildning först och främst.

 6. Hadex skrev:

  Ni vet väl att Cecil peoples har en bakgrund i karate? Kommissionerna behöver rent skolade mma domare. Inte domare som tidigare dömt annat och konverterat till mma. Detta skulle kunna bli en film med sorgligt slut, Shogun som kommit tillbaks från ordentliga skador, gör en sjukt bra match och får detta mot sig. Fan killen hade vilopuls på 42 dagen innan match enligt Joe Rogan, vilket var bättre än någon annan på hela kortet. Nej efter matchen var första gången jag jag hade lust att sluta se UFC. Men det är ju inte UFCs fel och det är skönt att Dana säger vad han tycker och tänker. Men fan är det bara jag som inte vill se en rematch? Jag tycker inte Machida förtjänar att bättra på sina fel och ha större chans att vinna nästa. Detta hade varit ok för mig om Shogun blev champ. Hoppas bara han håller motivationen uppe!

 7. Fred skrev:

  VART,VART! pleace visa mig vart i matchen Machida försökte avlsuta matchen…! verkligen märkligt utalande. I alla andra matcher har de sagt att den som pressar matchen styr matchen och därför för matchen. Men pga att Machida har en defensiv stil får han bra poäng och dessutom försöker avlsuta matchen… fy faan blir bara mer och mer arg varje gång jag läser dessa rader.

  Mitt råd till alla kommande ufc fighters, skaffa en defensiv stil, backa och slå några dåliga jabbar, sparka lite sporadiskt men framför allt promotera er som en defensiv contrastriker då kommer ni leva länga i det som kallas UFC… vilket skämt! Efter sista ronden är Rua skickar armarna i vädret och signaliserar vinst säger allt. Machida gör de samma efter att han ser att Rua gör detta. Han ser dessutom ut som en slagen man vid beslutet och hans uppenbarliga förvåning över domslutet säger allt…

  skandal! hoppas Rua tokknockar honom i nästa möte. sen hade de inte skadat om han gick rakt ner och knockade Cecil
  också…

 8. julle skrev:

  Missade hettan då jag inte sett galan förns nu. Det domslutet jag blivit mest tom av……….. jävla skit, man borde bojkotta ufc nu. Shogun hade octagon kontroll och la in alla träffar… vet inte riktigt vad jag ska säga förutom att jag är riktigt förbannad

 9. julle skrev:

  Förövrigt var det kul att se vad Machida är gjord av på riktigt, karatefjollan kunde inte ens stå

 10. julle skrev:

  To be the champion you gotta beat the champion, skitsnack efter att forest fick bältet mot Rampage och det här var ännu klarare av shogun USCH FY

 11. Joakim Borgudd skrev:

  Varför ska man bojkotta UFC? De har ju inget med domslutet att göra.

 12. Kyrk skrev:

  Utmanaren måste pusha för att vinna.
  Rätt domslut.

  Bara jag som tycker att Rua var avvaktande när han borde psuhat hårdare, han såg mycket mycket starkare ut än Lyoto.

  Vekt av en utmanare.

 13. Fred skrev:

  kyrk, kan delvis hålla med dig men faktum är fortfarande att Rua vann matchen. Men han hade flera möjligheter till att glänsa mera. Enligt mig så gjorde han mer än nog för att vinna matchen. Men som alltid, för att ta titeln hjälper de att knocka mästaren…

 14. hjk skrev:

  Utmanar har inte större krav på sig att pressa jämfört med titelhållaren. Inte enligt reglerna iaf.

 15. christian skrev:

  @ Kyrk

  Du och jag måste ju ha sett på olika matcher. För i den matchen jag såg så gick shogun frammåt typ hela matchen och jagade Machida in i bur-stängslet så han rev sig och alltid avslutade med en roundhouse.
  Det här med att ” You got to beat the champ to be the camp ” kommer från dom munnar som vill försvara ett av de sämsta domsluten i Ufcs historia, och för övrigt var det ju för fan det Rua gjorde. Han besegrade mästaren. Inte bara i en bättre teknik, mer landade tekniker och mest effektiva tekniker, Titta för fasen på Machidas ( som fick ett par stygn efter matchen ) ansikte och sen på Ruas ansikte efter matchen. Säg sen vem som landade dom mest effektiva slagen, för att inte tala om hur hans revben,bröstkorg och ben måste ha sett ut.

  Ifall man skulle applicera det du säger på Ufcs tidigare titelmatcher så skulle dom nog inte haft samma utgång direkt, men jag antar att du antingen inte tänkt så långt eller ens följt Ufc eller för den delen mma särskilt länge.
  Ska motståndaren behöva nocka mästaren……snälla gimme a break. I sånt fall så ska ju matchen inte bedömas på poäng utan istället säga till utmanaren ” ifall du inte nockar eller utklassar mästaren så vinner du inte ” ….. jo det verkar ju vettigt. Ungefär som att säga ” tur att Bolt slog världsrekord med en stor marginal, hade det varit med en hundradel så hade det ju inte varit ett världsrekord ” ( och ja jag vet att man inte kan jämföra 100 meter med mma men endå ).

  Sen avslutar du med ” vekt av en utmanare ” vilket jag inte knappt orkar kommentera. Det är ju ett så pinsamt uttalande att det enda jag kan göra är att skratta åt det ( eller kanske gråta).

 16. Johannes skrev:

  Det kändes väldigt jobbigt att höra domslutet efter matchen men läste en väldigt välskriven artikel innan. (http://mmanytt.se/mma/mandagens-historielektion-4-%E2%80%93-regler-och-poangsattning/)
  Efter att jag läst artikeln kan man ändå förstå domarna lite mer än vad man gjorde innan. Tycker fortfarande som många andra säger att systemet måste uppdateras. Specielt på grappling biten, något som vi inte fick se så mycket av i just denna matchen men som man sett tidigare.

  Förlåt för att jag länkar till en annan svensk mma sida men den var väldigt välskriven.
  MMABloggen ftw.

 17. Klasse skrev:

  Tack för artikeln för det första.

  Det ändrar inte min åsikt det enda gör mig bara argare.

  1. Machida haltade och böt stance hela tiden för att inte bli träffad. Shogun gjorde mer skada på benen, på överkroppen och på skallen.

  2. “Lyoto tvingade honom att komm efter honom”? Så springa och inte vilja slåss är Octagon-control. Då säger jag sätt mig i en match mot Lesnar eller Fedor idag och ni ska få se på Octagon-control från min sida för helvete vad de skulle få jaga.

  3. Rua vann matchen klart och tydligt.

  Seriöst, jag vill fan ha svar på varför de dömde såhär? Fått pengar av alla bettingbolag som skulle förlorat multum eller nå? För de kan väl inte finnas 3 så pass retarderade människor i världen som dessutom ska ha det här som jobb och vara bäst på det? Fortfarande största skiten jag varit med om i mma och vill bara spy.

 18. Jake skrev:

  Ja, att TRE stenåldersmänniskor till dommare ska dömma samtliga ronder till Machidas fördel verkar helt absurt!

  Att han ens hade EN dommare som tyckte han vann matchen är för mig helt otroligt.

  Instant Rematch??

 19. tobbe skrev:

  jag tyckte machida vann matchen helt klart. Machida vann de tre första ronderna och shogun vann det två sista. även dana sa att han var oense om första ronden, machida andra och tredje och shogun fjärde o femte.

 20. Kyrk skrev:

  Christian, skönt att vi kan tycka lite olika om saker och ting, det gör det hela mycket mer underhållande!

  Jag tycker Lyoto vann, men som Dana påpekar var det en tight match. det hänger lite på vem man ger första ronden till tror jag.

  Ang mina MMA-kunskaper så spelar det väl inte så stor roll, jag kan ju lika gärna vara en expert med en åsikt som skiljer sig från din, eller hur? Och du kan lika gärna vara det också.
  Sen gillar jag att ha en åssikt som går mot strömmen lite också, mest för att det är skönt :)

  go Lyoto!

 21. jöz skrev:

  Jag vetefan om jag sa det här på mmanytt eller här senast, men jag måste säga det igen: amerikanska domare är tamejfan inte bra på att dömma stående fighter. Shogun höll mitten av octagonen, han attackerade, han kontrade, han träffade hårdast, han förde fighten! Då skiter jag fullstäsndigt i om Lyoto jabb-kontrade somliga attacker.

  Machida mötte för första gången en motståndare med ett bra stand-up (thiago silva räknas ej då han är mer av en brawler än teknisk stående. Om ngn vill nämna Ortiz så varsågod, men den karlen är ingen boxare).

  Shogun bytte stance till mer traditionell thaistil (flyttade tillbaka tyngdpunkten, flyttade fram vänsterhanden=försvarade sig mot snabba instick) och lyckades därmed få bort machidas kvicka attacker. Därefter ägde Shogun matchen (i sin helhet) tycker åtminstone jag.

  Som ngn redan sagt: Cecil är knappast att betrakta som facit.

  (stavfel etc skylls på alkoholintag och ren jävla ilska)

 22. Bubs skrev:

  Jag har kollat matchen igen - och jag fattar inte varför folk tycker att det skulle vara så uppenbart att Shogun vann.

  första ronden - Matchida
  andra ronden - Matchida
  tredje ronden - draw…
  fjärde ronden - Shogun
  femte ronden - Shogun

 23. Skurtbert skrev:

  “faktum är att Rua vann matchen”

  Det var faktiskt Machida som vann på enhälligt domslut… Det är fakta. Va fan är det gör snack om att Machida skulle “lära sig Shogun” inför en ny match, det är väl samma för Shogun i då fall?! Tror han har mycket större chans att dra nytta av ett nytt möte nu när han fått känna på Machida i 5 ronder.

  Jag tycker det är stort av UFC att gå ut med en remarch så snabbt, både Machida och Shogun förtjänar det.

 24. Rebel-Ape skrev:

  Jag kan säga mkt, väldigt mkt men ja lämnar det till att en av de mest hatade MMA personligheterna är och har alltid varit Cecil Peoples, det här med octagon control bedömningen är en skandal, Att Rua sparkar gjorde itne lika mkt skada som Machida jabkontringar, att Machida träffade mer rena slag än Rua? allt detta stämmer inte, och han har ballheten att sägha att han ser saker vi inte ser? MOTHER FUCKER VI SÅG ALLT I REPRIS, i SLOW MOTION MELLAN RONDERNA där ni inte får ombedöma poängen! Ursäkta mitt temperament, men it is what it is!

 25. Peter A skrev:

  Hur matchen gick är inte vad som bekymrar mig mest, det är att en av de mest aktiva ringdomarna inom MMA säger att låga sparkar inte anses som att försöka avsluta matchen.

  Det är en ren jävla skandal i mina ögon och ett förbannat jävla lik som de här dinosaurierna släpar med sig från boxningsmentaliteten. Jag blir så jävla förbannad när en sån cancer uppenbarar sig i sporten man älskar. Ut med packet för fan. UT!

 26. Alexander on tour skrev:

  En champ ska marchera in i mitten på buren och säga: Kom och ta bältet då! Inte springa undan varje gång någon tittar lite elakt på dig.

  Att försöka gå på takedowns är i mina ögon ett försök att avsluta matchen, ett bevis på aggression. Att försvara en nedtagning borde inte ge poäng.

  Tror dommarna bli imponerade av Machidas explosivitet. När han i sina explotioner sätter 5 knän så är det det domarna kommer ihåg istället för Shoguns 18 knä när han pressar Machida mot buren.

  Om han inte förlorar denna matchen på poäng då kommer han ha bältet för evigt, då jag inte ser någon KO honom då han är så undflyende.

  Aja, Machida är i alla fall inte “The least hit fighter in Ufc history” längre det kan vi väl alla enas om.

 27. JG skrev:

  Om man stanger av ljudet blir och tittar utan att lyssna pa rogan ar matchen jamnare. Manga av de slagdueller som rogan anser att rua van traffade aven lyoto bra, det sagt ar jag inte saker pa att det var ratt vinnare, tycker de forsta tva ronderna var mycket jamna. Kan tanka mig att det CP menar med vilja att avsluta var att lyoto kontrade shoguns lowkicks med rak hoger oftare an att checka dom, det eller typ nagon flurry i tredje ronden eller kanske nagon av de dar halvhoppande knana mot kroppen, annars vet jag inte vad han pratar om.

 28. Elias Messias skrev:

  I och med att jag höll på Machida blev jag förbannad på att Rogan, varje gång Machida slog Shogun i ansiktet, skrek: “What a leg kick by Shogun!”

 29. Shane54 skrev:

  “Lyoto tvingade Rua att komma efter honom, han bestämde var matchen skulle vara vilket i mina ögon är bra kontroll över buren”

  Vilket briljant slutsats, om man springer från motståndaren hela tiden och samtidigt innehar bältet är det att TVINGA motståndaren att jaga och därmed har man bra kontroll i buren. Genialt.

  “Rua hade också ett par nedtagningsförsök, men Lyoto försvarade dessa vilket räknas som effektiv grappling till hans fördel”

  Visst står det så i regelverket. Naturligtvis räknas det inte överhuvudtaget som att man försöker avsluta matchen. Machida försökte aldrig det, men det är han som försökte mer enligt Peoples.

  “Därför baserat på de kriterierna tycker jag att Machida vann matchen klart.”

  Ja men nuuu förstår jag, det var inte ens nääära eller jämnt, utan Machida vann matchen KLART!

  haha nötter.

 30. Shane54 skrev:

  Denna glömde jag:
  “På det sättet jag såg det så träffade Lyoto med fler rena och skadande slag genom matchen.”

  Machidas ben var typ söndersparkade och han fick sys efter matchen och kom sent till presskonferensen. Men det var Rua som fick de skadande slagen! Vem försöker han lura?

 31. Matte skrev:

  e inte låga sparkar ett försök att avsluta matchen? hmm undra om Cecil Peoples såg när Robbie Lawler fick lära sig vikten av att blocka lowkicks…

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235