Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/wp-slimstat-ex-config.php on line 342 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/pins.php on line 490 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 1002 MMABloggen » Blog Archive » Inför UFC 98 - De obesegrades strid

Inför UFC 98 - De obesegrades strid

Theo Gerken gör sitt “gesällprov” som skribent på MMABloggen.

Lyoto Machida vs Rashad Evans. Karate mot brottning. En haka ut, en haka in. Båda vars hakor är oskulder i fighting sammanhang. Även om Lyoto fick ta emot tre lyckosamma smällar efter sin sin MMA-debut. Två män vars ärrvävnad i hjärnan fortfarande är någorlunda outvecklad. Två fighters som (än så länge) ej pratar som vare sig Chuck Liddell eller Dan Henderson. Två ganska ogillade fighters. Båda verkar misslyckas med att vinna sympati (och därmed PPV-intäkter) från publiken. En underdog med 18-0-1 och nu en titel. En underdog hela sin karriär och nu även som mästare. Något kan sägas om honom – han lyckas bra i rollen.

Och jag tror inte på tur. Det gör inte professionella pokerspelare heller. Det synsättet åsidosätter ett element som man ej har kontroll över, och därmed minskas ens egna möjlighet att förbättras. Med det resonemanget kan man hävda att både Rashad och Lyoto var ”värda” att vinna alla sina matcher. Skulle tiden starta om till när respektive gjorde MMA-debut, skulle de sannerligen gå obesegrade igen. På samma sätt som Mike Tyson “inte kunde förlora” när han var under Cus D’Amato, har hittills dessa två fighters inte kunnat förlora en match hittills.Vi undrar nog alla hur den här matchen kommer sluta, framför allt om man (som mig) satsat pengar på den. Min analys är följande:

Rashad har tajtare boxning, mer kompaktare kroppshållning, är explosivare, har bättre brottning, jui jutsu och bättre coaching, bättre träningspartners och bättre gameplan.

Machida håller ett säkrare och längre fighting avstånd, rör sig mer effektivt in och ut (ej åt sidan), har bättre sparkar, längre ben, bättre judokast, är bredare, längre (+5 cm), generellt mer undvikande och har extremt bra timing. Machida verkar också ha en väldigt stark och stabil bål vilket kan komma från att han började träna sumo som tolvåring.

Scenario1:

Fighten blir stående. Det är ganska troligt att denna fight kommer fightas stående. Lyoto kan eller vill nog inte ta ner Evans. Evans kommer vinna eller neutralisera alla sprawls. Jag tror Evans kommer testa en Matt Hughes/Sherk-takedown uppbackad med rena hästkrafter om han börjar förlora stående. Eftersom Machida slåss ganska rak och Evans har bra timing och är väldigt explosiv, tror jag han lyckas. Bara han inte är helt fysiskt slut eller gör det i en ”act of desperation”. På detta sätt tror jag han kan få till en vinst via domslut om han skulle vilja. Jag tror dock han vill testa sig på lite djupare vatten stående innan han använder sig av det lite tråkigare alternativet.

Stående så kommer det bli en schackmatch, båda kommer vilja att den andra trycker på och på detta sätt kommer ronderna flyta förbi. Det är möjligt att Evans (som har grym cardio) kör en St. Pierre vs Serra 2 och tar ner Machida tidigt för att skapa oro i standup och vinna ronder och på så sätt sätta mer press på Machida att vara drivande i vetskap att han förlorar om han vägrar. Detta förutsätter att han klarar av att ta ner Machida. Jag tror Ewans hade haft fördel i clinch om de varit lika långa, men nu är de inte det, och han kommer vara rädd för ett knä. Mentalt sätt så tror jag båda kommer vara på topp, så som de båda verkar alltid verkar vara.

Den stora anledningen till att Machida är tippad så tungt som favorit, är att han än inte förlorat en rond, och att han enligt min vetskap inte ens varit nära att göra det. Evans har vunnit sina matcher, dock inte riktigt lika överlägset.

Scenario2:

Takedowns och brottning. Som sagt, båda fighters har väldigt bra takedown-försvar och det kommer ta mycket kraft att ens få till en takedown för båda parter. Machida har två vinster i sin professionella MMA-karriär på submissions.

Machida började träna Braziliansk Jiu-Jitsu som femtonåring. Detta är yngre än de flesta nuvarande MMA-stjärnor, dock vet man inte med vilken intensitet han kört detta. Men det utgör ett bra fundament. Machida säger sig tränat mycket på rygg i förberedelse för Rashad, ”if he ends up in my guard he will be very busy because I wont stop attacking from that position“.

På det stora hela tror jag inte någon av dem kommer offra vare sig positionering eller balans för ett aggresivt submission-försök. De kommer båda neutralisera varandra, på samma sätt som Thales Leites inte fick till ett enda submission-försök på Silva på marken.

17 Responses to “Inför UFC 98 - De obesegrades strid”

 1. Plat skrev:

  Bra skrivet!

 2. Mattias skrev:

  Bra analys! Jag tar den lätta vägen och tippar med mitt hjärta. Machida får Evans på rygg med en snygg slagkombination och följer upp detta med en relativt snabb submission. När händer det? I andra ronden.

 3. Farujah skrev:

  Mattias du har helt fel, Rashad kommer att vinna på tko, när händer det? i 4:e

 4. julle skrev:

  Hoppas på Rashad, hans sluggkraft är gudomlig

 5. Dippoinzaghi skrev:

  Nu är det bså här att jag är ganska mot strömen när det gäller val av favorit fighters för mina favoriter i Lätta tungvikten är just Evans och Machida. Men jag tror på Machida. UD

 6. Vic skrev:

  Bra analys!

  “Rashad har tajtare boxning, mer kompaktare kroppshållning, är explosivare, har bättre brottning, jui jutsu och bättre coaching, bättre träningspartners och bättre gameplan”

  Vad baserar du att Rashad skulle ha bättre Jui jutsu än Machida på?

  Sen Jackson i all ära men Machida har ju inte ens förlorat en rond i UFC och brukar ha helt klockrena gameplans/strategier där han manövrerar ut motståndarna.
  Bara för att Evans har Jackson i hörnet behöver det inte nödvändigtvis betyda att han har en bättre gameplan.

 7. Alexander on tour skrev:

  Välkommen till bloggen.

  Om Rashad hade svårt med Forrest stående så kommer han få en mardröm mot Machida. I Forrest matchen blev han totalt utmanövrerad i de två första ronderna. Forrest sparkar hade han ingen lösning på. Machida kommer vara ännu värre.

  Det som oroar mig dock är bilden ovan. Machida spänner käkarna medans Rashad står avslappnad.

  Jag kan omöjligt tippa denna matchen eftersom jag vid detta laget lärt mig att aldrig räkna ut Rashad. Jag tippar endast med hjärtat och säger att Machida vinner. Helst på ko, submission eller tko,men även ett domslut duger, bara han vinner.

  Jag har tidigare förutspått detta till att bli årets sömnpiller och det står jag fast vid. Dessa två herrar är nog bland de tråkigaste fighters jag sett. En av dem har en ganska tråkig intetsägande personlighet och den andra en rent vidrig äcklig sådan. Den sistnämnda har dessutom en fru vars skrik är om ännu vidrigare.

 8. Gurra skrev:

  Evans kommer vinna och detta med sin sjuka snabbhet. Detta kommer ske i 3:e med ett liknande slag som mot Chuck.

 9. kavian skrev:

  Grym inlägg Theo!:)

 10. juelz skrev:

  Evans och Machida är väl inga favoriter hos mig men jag ser fram emot den här matchen. Jag tycker att oftast så har man ju en klar favorit, men jag har svårt att se vem som vinner den här matchen. Min känsla är att Machida vinner med ett vältimat knä på Rashad’s haka när han går för en nedtagning.
  Jag håller väl inte riktigt med om att Rashad’s haka är otestad han fick smaka på en del smällar mot Chuck och Forrest så jag tror han har en stabil haka, Dock så spelar det ingen roll om man blir träffad på knappen.

  Men helst vill jag faktiskt se Evans vinna så att han kan få möta Rampage senare i år. Den matchen dröjer nog ett tag om han förlorar, Jag tror Rampage spöar Machida så Evans lär få gå minst två matcher innan han får chansen igen.

 11. Djidji skrev:

  WAR Machida! :twisted:

 12. Vinnysimmo skrev:

  Jag tänker sticka ut, och säga att Evans kommer vinna matchen, på marken.
  Det finns ingen logisk anledning att tro detta, men min mage säger att det kommer bli så.

 13. Björn skrev:

  Jag gillar Machida och hoppas verkligen han vinner, alla dessa stå-och-slugga matcher är så tråkiga.
  juelz: Evans mot Rampage låter som årets sömnpiller till match, usch.

 14. yonsson skrev:

  Machida har grymt nedtagningsförsvar och han är grym på markken så matchen kommer bli stående. Tror dock att Machida i tredje ronden kommer att märka att Rashad suger på clinch och att det kommer att avgöras där. Machida vinner på TKO i 3dje alltså.

 15. christian skrev:

  Någon som har koll på en bra stream inför natten, som inte är jtv…dom brukar ju alltid stänga ner den. vill försöka att undivka att åka hem till syrran mitt i natten och banka på hennes dörr (hon har tv4sport)

 16. BD skrev:

  Oavsett vem man håller på tycker jag oddset 2,80 på Evans är ett spelbart odds!

 17. Joakim Borgudd skrev:

  Mycket spelbart, även ok på odds på Serra ju…

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235