Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/wp-slimstat-ex-config.php on line 342 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/pins.php on line 490 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 1002 MMABloggen » Blog Archive » MMA och Judo en lång historia

MMA och Judo en lång historia

Jag läste för ett tag sedan att Hiroshi Izumi skrivit på för Sengoku, ringer namnet ingen klocka? Hade vi varit i Japan hade du antagligen skrikit rakt ut av glädje och tänkt att det var en fantastisk nyhet. Under lång tid har gamla judokas varit stora dragplåster i japanska MMA-galor. Och som nationalidoler har de säkerligen gynnat publikintäkterna och populariteten, men rent sportsligt har det inte alltid varit särskilt lyckat.

Men nu har det kommit fram flera judokas som faktiskt lyckats med övergången med hedern i behåll. Därför tänkte jag att det var på sin plats med en liten genomgång över vilka kända utövera som bytt sport, men har ni svårt för pyjamassporter varnar jag er för att läsa vidare.

Legendarerna

Hidehiko Yoshida
Det är naturligt att börja den här genomgången med Yoshida, en av de kanske mest populära idrottsprofilerna i Japan. Den snart 40 år gamle Yoshida tog OS-guld 1992 och har dessutom ett VM-guld och flera silvermedaljer. När han gjorde MMA-debut 2002 i Pride var det mot Don Frye och japanen vann via submission. Han vann faktiskt sina tre första matcher innan han mötte Wanderlei Silva och förlorade på domslut, en motståndare han förlorat ytterligare en gång då via delat domslut.

Men han gjorde sig känd som en stryktålig och tuff fighter och inledde karriären riktigt bra. Fram till 2006 hade han ett record på 7-3-1 men sen gick det utför. Yoshida som vann OS i 78kg började då istället gå i uteslutande i tungvikt och har sen dess förlorat 4 av 5 matcher. Visserligen mot bland annat Mirko Filipovic och Josh Barnett men den gamle legenden har verkligen sett trött ut. Han borde satsa på att träna sina elever i Yoshida dojo istället, men så länge han fortsätter att dra folk kommer han nog att fortsätta.

Makoto Takimoto
En annan från Yoshidas dojo är Takimoto, han tog OS-guld år 2000 och har dessutom ett VM-guld. Sen debuten har han som mellanviktare skrapat ihop ett record på 5-5 i Pride och Sengoku. Hans största framgång var en seger mot Murilo Bustamante. Bland förlusterna hittar man bland annat Gegard Mousasi och Frank Trigg, men han vann faktiskt sin senaste match i Sengoku i maj och bröt en svit på två förluster. Men med den bakgrund och framgång han har haft är det svårt att se MMA-karriären som lyckad. Det är för övrigt han som kastar i den översta bilden.

Pawel Nastula
Ett av de minst lyckade övergångarna stod helt klart polacken Pawel Nastula för. Han var en fantastisk judoka, med OS-guld i Atlanta 1996, två värdsmästartitlar samt ett par EM-titlar. Men i MMA kunde det knappt gått sämre, men en stor del av den skulden ska man lägga på Pride där han debuterade 2005 vid 35-års ålder. De tänkte nämligen att har man OS-guld i Judo, då klarar man allt. Därför slängde man in Nastula mot Antonio Rodrigo Nogueira och Aleksander Emelianenko i hans två första matcher. Totalt har han ett record på 1-4 och han har under sin korta karriär dessutom mött Josh Barnett. Och förhoppningsvis slipper vi se honom gå fler matcher.

Yoon Dong-Sik
Koreanen Yoon var en oerhört duktig judoka som har vunnit mång världscuper och de asiatiska mästerskapen. Dessutom har han ett brons från VM år 2001, men i MMA har det gått sämre. Hans record har blivit 4-6 i Pride och DREAM och bland förlusterna hittar man bland annat Quinton Jackson och Kazushi Sakuraba.

De lyckade

Hector Lombard
När man går in på de mer lyckade exemplen slås man av att de är de som har mer blygsamma meriter som Judokas. Ett exempel på det är mellanviktaren Hector Lombard, han var med i världstoppen under flera år utan att ta några större titlar. Men han är flerfaldig Kubansk mästare och har placeringar från världscuper samt deltog i OS år 2000. Han vann nyligen bältet i Bellator och har sopat mattan med allt motstånd i Australien. Och med ett record på 21-2 verkar han nu vara redo att göra sig ett namn i USA. Värt att notera är att hans enda förluster kom i Pride mot Akihiro Gono och Gegard Mousasi. Intressant är också att han vunnit mer matcher via knockout än submission och ofta ser till att använda sin Judo för att hålla matcherna stående.

Yoshihiro Akiyama
Jag skrev nyligen en lång artkel om superstjärnan Akiyama och tänker därför inte skriva särskilt mycket om hans MMA-karriär. Men klart är att han är på väg att bli en av de mest lyckade judokas som gått över till MMA. Och han har precis som Lombard blivit en komplett fighter som använder sin Judo på ett smart sätt. Som judoka var han Asiatisk mästare, vann en av världens tuffaste tävlingar i Paris samt deltog på VM. Och med en mycket viktig första vinst i UFC mot Alan Belcher lär hans popularitet bara öka i Asien.

Fedor Emelianenko
Man behöver knappast skriva någon presentation om Fedor, världens bäste tungviktare som dessutom vunnit allt i Sambo. Men han har ju också en bakgrund i Judo, vilket ändå gör det värt att nämna honom. I slutet av 90-talet tävlade han flitigt i Judo och kom trea på ett par världscuptävlingar. Dessutom tog han ett brons på de ryska mästerskapen. För att förstå den bedriften får man tänka på att Judo är en av de största sporterna i Ryssland och att de alltid tar hem mängder med medaljer när det är VM och EM. Därför är det riktigt stort att ta medalj på ett ryskt mästerskap, jag skulle vilja säg att det inte är mycket svårare att placera sig på ett EM jämfört med ett ryskt mästerskap.

Framtiden

Satoshi Ishii
Här har vi självklart Ishii som varit mycket omtalad under nästa ett års tid nu. Han väntas äntligen göra sin debut under hösten och till slut var det Sengoku som blev hans val. Det är svårt att veta riktigt vad man ska vänta sig av honom, men klart är att han har väldigt stor potential. Han vann OS-guld i tungvikten förra sommaren endast 21 år gammal och har verkligen tiden framför sig. Men med tanke på ödet för många japanska judokas som gått över så kan man inte vara för säker. Mycket handlar om rätt träning och bra rådgivare. Men han har en mycket stabil Judo och var ingen stor kastare men har kanske just vad som krävs för att föra över sin kunskap till MMA.

Hiroshi Izumi
Och till slut får jag anledning att återkomma till Hiroshi Izumi som jag nämnde i inledningen. Han väljer att lämna Judon 27 år gammal och blev senast förra året asiatisk mästare och började redan då prata om en ny karriär. Han tog dessutom silver på OS år 2004 och vann VM år 2005 och alla titlarna kom i viktklassen 90kg. Han är verkligen inte lastgammal och vi får se om han har motivationen att lära om, men Sengoku har definitivt gjort ett kap ekonomiskt sett.

Övriga

Man måste självklart nämna Karo Parisyan, killen som introducerade Judo i UFC. Men han tävlade nästan bara som junior och har inga riktiga meriter som senior vilket inte riktigt kvalificerar honom för listan. Men hans meritlista i MMA talar för sig själv, även om hans personliga problem tyvärr förstört hans karriär på senare år. Dessutom finns självklart Thierry Rameu Sokoudjou som var nationell mästare i Kamerun och under sin korta MMA-karriär hunnit med både hyllningar och sågningar. En annan aktuell kille är ju Dong Hyun Kim som vann sin match på UFC 100 och fortfarande är obesegrad, han är också en gammal judoka men utan större meriter.

Om vi till sist blickar tillbaka mot Japan finns där fler killar från Yoshidas gym, Kazuhiro Nakamura och Michihiro Omigawa. Nakamura har tagit medalj i de japanska mästerskapen medan Omigawa var mer framgångsrik med silver i de Asiatiska mästerskapen samt världscuptitlar. De båda har meriter från Pride och UFC, men kom efter ett gäng förluster på att de borde byta viktklass. Och sen dess har det gått bättre för båda. Det gör att man också kommer in på ett annat problem, det finns alldeles för många exempel på japanska fighters som går i fel viktklasser. Men det är en helt annan diskussion. Dessutom kan listan med folk som har bakgrund i Judo göras väldigt mycket längre, men jag tror att jag fått med de mest namnkunniga.

Vill man kolla upp fler judokas som bytt sport kan man gå in på judomma. De är inte bäst uppdaterade men har en hel del intressant att erbjuda. Bland annat är det totala recordet för internationella och nationella judokas som gått över till MMA enligt deras statistk 195-88-5. Och jag tror faktiskt att de siffrorna kan ta och förbättras framöver nu när den första generationen judokas som gått fått uppleva att det är lättare sagt än gjort.

13 Responses to “MMA och Judo en lång historia”

 1. Anders E skrev:

  kul artikel!

 2. jb skrev:

  intressant, har noll koll på judo själv

 3. Mattias S skrev:

  MMA, BJJ och Judo har en väldigt lång historia.
  Se det här t.ex: http://skillmma.blogspot.com/2009/07/tsunetane-oda-make-interest-at-origin.html

 4. Mattias S skrev:

  Förövrigt tycker jag du är grymt orättvis mot Nastula, Han gjorde bra ifrån sig i alla sina matcher och med tanke på motståndet är det mycket imponerande som jag ser det.

 5. Joakim Borgudd skrev:

  Orättvist? Jag skriver ju att det är Pride man ska skylla på främst eftersom de matchade honom alldeles för hårt. Och i sin senaste match såg han knappast bra ut.

 6. Play skrev:

  Den bästa bakgrunden är brottning!

 7. julle skrev:

  Säger Paolo Roberto det eller :smile:

  hehe var tvungen att dra en fräckis, men brottning har visat sig vara mycket framgångsrikt inom MMA, men även BJJ och muay thai och nu även karate så det är svårt att säga.

  Men brottning skulle jag nog också säga var det bästa!

 8. MMABloggen » Blog Archive » Jesse Taylor i DREAM skrev:

  [...] Yoon Dong Sik är trots sitt record på 4-6 ingen dålig fighter. Jag har nyligen skrivit om honom här och han är alltså en mycket meriterad Judoka som varit asiatisk mästare samt har ett VM-brons [...]

 9. Mattias skrev:

  Aoki?

 10. Joakim Borgudd skrev:

  Mm han har ju både BJJ och Judo som bakgrund, men inte tävlat internationellt i Judo vad jag vet.

 11. MMABloggen » Blog Archive » Ishii möter Yoshida skrev:

  [...] som även han vunnit OS-guld i Judo, men det var redan 1992. Mer om de båda kan man läsa i vårt tidigare reportage om Judo och [...]

 12. Jenkins » Blog Archive » Ishii möter Yoshida skrev:

  [...] som även han vunnit OS-guld i Judo, men det var redan 1992. Mer om de båda kan man läsa i vårt tidigare reportage om Judo och [...]

 13. MMABloggen » Blog Archive » Inför Sengoku 10 skrev:

  [...] har jag tidigare skrivit om i min artikel om Judo och MMA. Men kortfattat så kan man säga att han är 27 år gammal och på meritlistan hittar man bland [...]

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235