UFC 75 - Efter galan (Spoilers!)

Det är inte att det att man fick vänta så länge på denna galan…men det gick ruskigt fort. Här kommer sammandraget av de matcher som sändes.

Houston Alexander vs Alessio Sakara

Sluggfesten inleds nästan omedelbart och båda har köpt biljetter. Alexander börjar vässa knäna mot Sakaras huvud och detta utnyttjar Sakara genom att ta ner fighten på mattan. Alexander tyckte att hans stående strategi fungerade bättre och de kommer upp igen på amerikanens initiativ. Mycket riktigt blir det ett knä mot huvudet på Sakara som avgör matchen och Alexander avslutar på mattan med slag.

Ännu en gång visar Alexander att han har glöd i händerna och att han hör hemma i UFC. Nästa gång vill jag se honom mot någon som är vassare på jiu-jitsu…tycker att Sakara nog får ta sig en vända till KOTC eller liknande innan han kan välkomnas tillbaka. Känns bra att ha tippat denna match rätt…

Marcus Davis vs Paul Taylor

Matchen inleds och Davis söker clinchen och trycker Taylor mot buren. Ett smart drag då höjd skillnaden är påtaglig till Taylors fördel. Taylor vill jobba med avstånd och med sparkar mot kroppen skapar han distans. Taylor får utdelning på en hög högerspark som sänker Davis. Domaren är mycket nära att stoppa matchen men Davis samlar sig i regnet av slag och vänder. Davis ger igen med slag från ovan och kämpar sig till en full mount. Taylor kommer visserligen ur mounten men priset blir en armbar…tapout.

Davis fortsätter att vinna och visar en stark kampvilja i svåra situationer…dags att gå match mot någon på högre nivå i viktklassen? Taylor gjorde en bra insats och hoppas att få se honom snart igen. Jag tippade Davis via submission…*pik till medskribenter*

Cheick Kongo vs Mirko Filipovic

Cro Cop kommer in med ett svart band runt armen, ett sorgeband…vet inte till vem det är tillägnat men det ska jag forska i.

Kongo inleder genom att backa ifrån Mirko som följer efter som en stalker. Några sparkar och slag utväxlas men det är egentligen ingen som har riktigt kommando. Kongo trycker upp Cro Cop mot buren och utnyttjar sina knän mot benen på motståndaren. Den kroatiske parlamentarikern får ner Kongo i mattan och från topp landar armbågar och slag mot kroppen. Cro Cop mountar men kort tid kvar på och han får iväg slag mot den liggande Kongo.

Rond två inleds med med att Kongo får in kroppssparkar på Cro Cop som blir besvarade med samma mynt. Paulo kommenterar korrekt(!) att Kongo “har tappat respekten för Cro Cops sparkar”. Kongo lyckas med ett nedtagningsförsök och får in ett antal armbågar. Kongo står över den liggande motståndaren och då landar han yxspark mot kroppen som ser rejäl ut. Mirko lyckas att ta sig upp men även här dominerar Kongos knän.

Rond tre och en allt mer blek Cro Cop ta emot fler knän och nävar. Kongo knäar Mirko i juvelerna och han får tid att återhämta sig, inga poängavdrag. Kongo fortsätter att straffa Cro Cop med knän och slag och man undrar vad som har hänt med Cro Cop. Kongo vinner rättvist med 29-28 och säger i intervjun efteråt att han är tacksam att han vann för att han hade en skadad rygg…

Det är nog dags för mig att bära ett sorgeband för Cro Cop. Det känns som att hans stjärna börjar lysa allt svagare…något har hänt. Han har inte samma glöd eller säkerhet redan när han närmar sig octaganonen. Väl inne i buren så kan han inte prestera och förlorar mot en Kongo som inte på något sätt gör en imponerande insats. Vid vissa tillfällen står de i clinchen som de gör i K-1 och det känns som om de bara väntar på att bli särade. Matchen tycker jag mest påminner om hur matcher i tungviktsdivisionen i UFC såg ut förr. Det var då…i nuet kan denna låga nivån inte accepteras. Har Mirko inte återhämtat sig mentalt efter förlusten mot Gonzaga? Klarar han inte av övergången från ring till bur? Jag skulle vilja veta mer, att förstå…om jag hittar något så kommer jag självfallet att rapportera det här på mmabloggen!

Anthony Torres vs Jess Liaudin

Jess Liaudin välkomnar Torres med en hög spark som dock inte träffar. In i clinchen och båda fighters är ivriga att visa att de vill underhålla, prestera och framför allt vinna. Fram och tillbaka…tills Liaudin sänker Torres som återhämtar sig på rygg med Liaudin på topp. Liaudin lyckas sänka Torres ännu en gång…efter att Torres blivit nerspolad med slag stoppar domare Yamasaki matchen.

Åter igen är Yamasaki sjukt seg på att stoppa matcherna i tid, De sista 5 slagen mot huvudet var inte nödvändiga…då föredrar jag Herb Dean som vissa anser stoppa matcherna för tidigt. Yamasaki har de vekaste interventionerna där han inte agerar med kraft som andra domare gör. Säkerhet framför allt!

Michael Bisping vs Matt Hamill

Mycket snack inför denna match. Hamill kommer in till tonerna av “Born in the USA” och som på beställning kommer kvällens enda riktiga buandet från publiken…ett buande som en fokuserad och stendöv Hamill ändå inte hör eller bryr sig om. Bisping kommer in till London calling (inte London burning!) och han är mer samlad än förra gången UFC var på de brittiska öarna. Det riktiga fokuset från Bisping kommer inte förrän precis innan matchen startas…

Hamill inleder och visar att han har för avsikt att ta kontrollen över matchen. Bisping svarar genom att landa några slag och Hamill kontrar med ett galet flygande knä utan adress. Hamill fortsätter att förfölja sitt byte medan de utväxlar slag och sparkar. Hamill lyckas med ett nedtagningsförsök men det märks att Bisping tränat otaliga timmar på att komma upp från ryggläge, vilket han lyckas med. Hamill kopplar en höger till Bispings ansikte och britten är skakad och blöder. Bisping återhämtar sig och kontrar med en rejäl höger. Hamill fortsätter att landa ordentliga slag och fläker lätt Bisping till mattan.

Andra ronden och Bispings låga spark är invitationen till en nedtagning för Hamill. Bisping försöker att använda sig av sin rubber guard men det generarar inget. Hamill ställer sig upp och vinkar upp Bisping. Vänta nu, brottaren bjuder upp kickboxaren…Hamill verkar känna sig trygg stående. Mycket riktigt landar Hamills högra armbåge mot brittens huvud och följer upp detta genom att slita ner honom i golvet. Bisping kommer upp igen och eftersom Hamill är en erkänt duktig brottare måste jag säga att det är imponerande. Bisping får iväg några slag mot en allt slarvigare Hamill men inget av slagen ger önskad knockout-effekt.

Bisping inleder tredje ronden en vänsterkrok, rak höger som följs upp av en uppercut. Hamill söker sig tillbaka till sina rötter…två nedtagningsförsök misslyckas, tredje gången gillt. I halvguard arbetar Hamill med sina armbågar och Bisping söker förgäves en submission. Bisping försöker med ett Hermes Franca knä, som verkar träffa Hamill i bröstet, medan Hamill gör en Sean Sherk och sliter ner Bisping. Inget avgörande på mattan och Bisping kommer upp igen där det heller inte avgörs. Det blir en split decision…29-28 Bisping, 30-27 Hamill och 29-28 for Bisping.

Det luktar illa om detta beslut. Roberto x 2 var lite väl snabba i sina analyser (tildelade Hamill vinsten) men även jag såg det som att det tekniska tråkmonstret Hamill hade tagit hem matchen. Jag tycker att det är svårt att veta ibland på vilka kriterier som domarna dömer efter…men om man ska gå till stående så var Hamill, trots den dåliga tekniken, den som gjorde mest skada och som skakade sin motståndare. Nedtagningarna ägde Hamill totalt och det var även Hamill som var den mer aggressive och kontrollerande av dem två. Jag har många konspirationsteorier som kokar i mitt huvud…

Vad Hamill gjort de senaste 18 månaderna är för mig ett mysterium…han hade samma underliga och egentligen ineffektiva slagteknik…han skulle kunna vara mycket bättre med rätt coachning. Så går det kanske när man har sitt eget gym och inte behöver lyssna till någon annan. Bisping hade en sån respekt för Hamills nedtagningar så att han nästan blev förlamand stående…men det värsta var att han i ren frustration började skrika åt sina killar i mellan ronderna. Frustrerad eller inte…en sann fighter med mästarambitioner måste hålla sitt lugn och lyssna på dem som inte har blivit slagna i huvudet under 5 minuter.

Quinton Jackson vs Dan Henderson

Innan matchen hade jag funderingar om hur deras vänskap skulle påverka matchen. Det blev tydligt tidigt att Henderson kom till matchen som Henderson och Jackson kom dit som en ylande Rampage. Det var underhållande att se och betryggande inför den kommande matchen.

Första ronden och “bombs over Bagdad”…många slag byter ägare innan clinchen etableras. Henderson har fördelen i clinchen och repeterar ett knä mot Jacksons lår. Henderson fäller Rampage och hamnar i sidokontroll och börjar att knäa mot kroppen. Henderson etablerar ett krucifix men de är snart uppe igen. Dangerous Dan får in en rejäl högerdänga som landar bra i Rampages ansikte.

Andra ronden och slag fortsätter att byta ägare. I clinchen lyckas Hendo få ner Jackson till mattan och landa i sidokontroll. Jackson tar köksvägen ut ur situationen och nästa gång Henderson försöker samma teknik så hamnar Rampage på topp. Jackson sätter sina armbågar i arbete.

Tredje ronden och Jackson kombinerar en lågsprak och ett kraftigt kroppsslag. Jackson väljer att ta ner matchen på mattan och i sideokontroll kommer knäna. Henderson söker efter en kimura från botten men Rampage verkar aldrig ens orolig, det är tydligt att Rampage är den fysiskt starkare av dem två. Ännu ett kimura-försök leder dock till att Hendersom lyckas vända positionerna. Den sista minuten spenderas stående och slagen haglar…

Färde ronden och Henderson hamnar på mattan (hade svårt att se om han halkar eller om det är resultatet av ett slag) och Jackson tar tillfället i akt att slänga några hammare i ansiktet på Henderson. Henderson försöker att etablera en armbar men Jackson utnyttjar detta till att förbättra sin position. Domare McCarthy ställer upp dem och det blir allt tydligare att Henderson är den som spenderat mest energi.

Femte och sista ronden och Henderson går på med ren vilja. Tempot dras ner men matchen är i allra högsta grad fortfarande levande när de båda utväxlar tunga slag. Henderson får utdelning på sitt nedtagningsförsk men Rampage är snart på fötterna igen. Nu är det Jacksons tur att dra ner Henderson på mattan och väl nere kommer armbågarna. Ronden avslutas med kraftiga slag från Rampage. Båda fighters reser sina händer obligatoriskt mot skyn för att signalera att de vunnit. Henderson ser utmattad ut men ler…Rampage har inga krafter kvar och behöver mycket stöd från sin hörna för att återhämta sig. Alla tre domare anser att Quinton “Rampage” Jackson är världens bäste lätt tungviktare i MMA.

En otrolig match som ger allt vad man kan önska sig från två talangfulla atleter, de levererar verkligen. Jag tror att min tidigare analys bar frukt…Jackson är helt enkelt för stor och för stark för Henderson. Men vilken vilja Henderson har…tror att han får gå ner till 185lbs och visa hur det ska gå till. Nu är Jackson en riktig mästare efter att ha försvarat sin titel och egentligen spetsat till den genom sammanstrålningen av PRIDE-bältet och UFC-bältet…

Tillfälliga slutord
Nu är klockan 03:11 och tvättstugan hägrar 10:00…dags att lägga sig. Hoppas att denna sammanställning skänker er en underhållande läsning…den var rolig att skriva. Ber om ursäkt för eventuella stavfel och annat…jag kommer läsa igenom och korrigera imorgon. Förmodligen även smycka med lite bilder eftersom texten ser ganska tung ut just nu. GODNATT!

Klockan 09:20 - Bilder infogade och vissa korrigeringar i texten är gjorda.

3 Responses to “UFC 75 - Efter galan (Spoilers!)”

 1. Chifenix skrev:

  Underbart o läsa! Såg själv galan direkt genom TVU. Ingen toppen kvalité men funkade perfekt. Blev totalt impad av Davis! Sjukt bra o komma tibax som han gjorde, är inte annars nåt större fan av honom. Nu ser man fram emot den 22:e. Finns par hygglia matcher där med, men att Jardine får en gratis chans igen att ställa sig först i kön tycker jag e lite underligt.

 2. jeNk skrev:

  Tack för att du uppskattar bloggen!

  Glöm inte UFC Fight Night som går 19 september…vi kommer att köra sedvanliga Inför grejen här på bloggen.

  Vad gäller Jardine har Geniet kört sin hatkampanj mot honom i många inlägg här på bloggen…ska bli spännande att se vad som händer.

 3. k skrev:

  Herregud vad Paolo var värdelös. Jag led. Han var, om möjligt, ännu sämre än vad han var när han kommenterade HEROS. Gärna mer UFC på TV4, men bort med de svenska kommentatorerna.

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235