Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/wp-slimstat-ex-config.php on line 342 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/pins.php on line 490 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 1002 MMABloggen » Blog Archive » Viktvalens

Viktvalens

I efterdyningarna av UFC 102 har en gammal debatt åter blossat upp. I huvudmatchen Couture vs Nogueira vägde båda fighters in ungefär 16 kilo under den maxgräns satt åt UFC:s tungviktsdivision. I UFC 106 kommer huvudmatchen vara Carwin vs. Lesnar. Två jättar som klipper vikt för att komma under den gränsen. Skillnaden mellan Lesnars vikt vid matchtillfället och låt oss säga Nogueiras lär ligga någonstans runt 20 kilo. Vilket i sin tur är lika stor skillnad mellan exempelvis Machida och GSP.

Nu blev det mycket siffror och lösa jämförelser samt att viktskillnaden såklart spelar mindre roll ju större man är, men att en klass mellan lätt tungvikt och tungvikt är en intressant tanke går inte att undkomma. Lesnars framfart i tungviktsdivisionen lär få fler stora grabbar att se potential i en MMA-karriär och gamla hjältar som Couture lär få det allt svårare i divisionen. Vilka fördelar skulle då en till viktklass kunna bringa?

För det första skulle man slippa se tungviktare som kommer in otränade. Om viktminskning blir ett måste för att vara konkurrenskraftig även i tungviktsdivisionerna skulle antagligen tempot höjas i många av de matcher där deltagarna ser ut som två grizzlybjörnar med astma efter en rond. För det andra: Couture, Nogueira, Arlovski, Mir, Overeem, Dos Santos…för små i en stor värld?

Samtidigt kanske det är just detta som är magin med tungviktsdivisionen? För alla älskar vi David mot Goliath och när skicklighet till slut övervinner råstyrka. Det närmsta vi kommer ursprungliga UFC då Royce Gracie stryper ut den dubbelt så store Dan Severn är väl kanske tungviktsdivisionen. Och vem
vill ta ifrån sig själv möjligheten att se 2000-talets Royce Gracie göra något liknande i tungvikten idag? Jag har lite svårt att komma på vem det skulle vara bara…

30 Responses to “Viktvalens”

 1. jeNk skrev:

  Supertungvikt i UFC kan man nog bara drömma om. Dana erkänner öppet att han är konsevativ gällande viktklasserna (och nu senast att endast titelmatcher ska vara fem ronder). Möjligen får vi fler viktklasser i UFC om de väljer att smälta in WEC i UFC. Men annars blir det svårt…men drömma får man! :lol:

 2. Cruez skrev:

  Brock Lesnar och Shane Carwin klipper INTE vikt för att komma in under 265 pounds längre. Det var endast i början av mma-karriären när dom var full-laddade med anabola som det skedde. Ser ingen poäng i att skapa en viktklass för ett par överviktiga fighters som inte orkar gå ner till 265… Finns ingen som är ren och hyfsat låg bodyfat som kan gå runt vägandes 130-140 pannor.

 3. Andreas skrev:

  Men det är väll klart som fan man kan vara ren och väga runt 130 kg utan att ha en stor kagge. Kanske inte lika deffad som Coleman vid Olympia, men ändå. Och för övrigt är det inte bara de som väger “mycket” som dopar sig, utan det förekommer garanterat lika ofta i de lägre viktklasserna, tro mig. Och jo, de 2 cuttar fortfarande vikt för att väga in på 265.

  Det är alltid fördelar/nackdelar med att vara jättestor för sin viktklass, och om en som tävlar i 170, men väger 200 i vanliga fall, varför skulle då inte en som tävlar i 265 kunna väga 295 mellan fighter. Det är en jävla fördel att ha vikt och styrka på sin motståndare, men man får aldrig glömma att det tar rejält på krafterna att cutta mycket vikt, så det gäller att hitta balansen: så stor som möjligt, men inte för stor så man tappar all ork.

 4. Daniel Bodin skrev:

  JAg ser gärna en supertungvikt-klass. Låt säga tungvikt 205-230 och supertungvikt upp till 265. Frågan är bara hur bredden på de båda viktklasserna skulle bli nu när det äntligen börjar bli en djup och fin tungviktsdivision..

 5. Cruez skrev:

  Lägre viktklasserna dopar sig säkerligen, det har jag inte sagt någonting om. Det jag menar är väl att bara för att du blir FET och går upp till 295 så kommer du ändå banta bort det månaderna/veckorna innan eftersom man inte kan bära 130+ kg rent utan hjälpmedel. För övrigt så vägde väl Carwin in runt 250 senast, Brock har även sagt i en intervju (som jag inte orkar leta upp) att han inte behöver cutta vikt längre… Jämför bilder med Carwin i början av hans karriär gentemot nu, detsamma gäller Lesnar. Tror inte jag vill se feta/anabolatryckande freaks i UFC, det kan tomtarna i Japan syssla med (Sapp osv…).

 6. Benke skrev:

  Randy bör ju gå i LHW om han ligger på 220 lbs utan någon som helst bantning. För min del behövs det betydligt fler bestar i Carwin och Lesnars storlek med tillhörande skicklighet för att man ska splitta divisionen. Risken är ju att man sitter där med två relativt svaga divisioner där det är svårt att få till intressanta match ups.

 7. Andreas skrev:

  De övriga i divisionen får helt enkelt göra som Gonzaga, han har fattat dealen eftersom han har bulkat upp sig rejält sen hans debut i UFC. Han kommer väga in på 265 snart! Och så länge det är muskler (och hår i hans fall), och inte kagge så är jag nöjd! Bara onödigt att se ut som tex Barnett

 8. Patrik skrev:

  Cruez: Tror du missförstår. Ingen poäng i en viktklass över 265. Min och mångas mening är att gapet mellan 205 till 265 är VÄLDIGT stort och att en viktklass däremellan är att tänka på. Lesnar är perfekt för 265 pounds. Många tungviktare skulle må bättre av säg 225 eller 230 pounds-gräns.

 9. Ludde skrev:

  Man kan inte jämnföra det med machida och gsp. För gsp går runt på typ 190-200 pounds

 10. El Matador ! skrev:

  förlåt om detta är helt offtopic men, dog ditten och datten?

 11. julle skrev:

  Älskar diskussionen, riktigt bra ämne detta. Jag tycker att storleken gör väldigt mycket och tycker att det inte går att fortsätta som det håller på nu….

  Man har viktklasser för att just vara lite starka… så är verkligen inte fallet i HW

 12. julle skrev:

  Nej Ludde, han går runt på 185-187 pounds på matchdag och Machida går säkert runt på 220 så det kan man visst

 13. jb skrev:

  tycker man ser en tendens att tungviktarna blir allt större, inte alls omöjligt att vi får se en cruiserweightdivison snart 225-240 kanske?

 14. jb skrev:

  superhw finns väl redan i 265+ även om det inte finns i ufc

 15. Cruez skrev:

  Patrik: Jo det är ju sant, men jag ser inte något direkt behov av någon Cruiserweight… skulle bara utarma Heavyweight-divisonen. Dom som ligger runt 220-230 pounds borde väl knappast ha så svårt att droppa till 205 för LHW.

 16. yonsson skrev:

  Jag håller med om att gapet mellan divisionerna är stort, men;
  -För täta viktklasser gör att folk vill hoppa mellan klasserna, vilket jag inte är positiv till.
  -Vissa skulle nog hamna i “fel” viktklass.
  -Det är för få bestar som inte skulle klara en gräns på t ex 240

  Mitt förslag är istället att ha det som det är tills urvalet blir större. Jag hade även föredragit en invägning på matchdagen, men det skulle troligtvis bli för många som inte skulle klara vikten och det är ju lite sent att upptäcka det samma dag.

  Diskussionen går dock om och om i huvudet efter matcher med Brock -Vi måste ju ge de andra en chans på något sätt så aset börjar förlora :)

 17. JG skrev:

  Cruez: Med det ressonemanget borde WW och LW eller MW slås ihopp, fatta vilken djup tallentpool det skulle bli… Men nej, det vill man inte göra. Varför? Jo för att skickliga fighters som skulle kunna fightas bra i sin division inte skulle kunna mäta sig med de större grabbarna pga styrkeskillnad, således kommer många bra matcher förloras. Samma sak med HW imo.

 18. Klasse skrev:

  Den här debatten kommer att försvinna så fort Dos Santos/Crocop eller någon annan knockar Lesnar. Tycker annars det är bra som det är. Fedor verkar inte ha några problem.

 19. Andreas skrev:

  Eller så kommer debatten att eskalera ännu mer när Lesnar tar ned dem på backen lika lätt som man plockar ett äpple, och sen kastar runt dem som en Brasiliansk/Kroatisk/Rysk vante…

 20. Per skrev:

  ni ska se snart om brock lesnar forstätter att vinna, att precis som Andreas nämner ang Gonzaga, att snart kommer det vara fullt av stora killar med brottar bakgrund. och då komer Lesnar få problem om han inte har ändrat sitt game och blivit en bättre allround fighter. för nåt vidare tekninsk är han inte. däremot använder han sin brottning och vikt på ett mycket bra sätt. man kan inte ta i från honom att han e UFC tungviktsmästare. fast hur lång tid kommer det ta innan de står en annan gorilla där med mer teknik och lika stor vikt?? GAME OVER LESNAR

 21. Vic skrev:

  Ett av de få alternativ jag skulle kunna se är 205-225 och +225.

  Risken är ju som sagt 2 svagare divisioner än vad HW är nu. Men med 205-225 kanske man kan trigga upp det lite tyngre LHWs att vara med. Det är ju ändå den starkaste/bredaste divisionen just nu imo.

 22. julle skrev:

  Klasse: kan det vara för Fedor inte mött någon som är stor? Förutom sopor som hong man och Bob Sapp

 23. Vinnysimmo skrev:

  Så som jag ser det skulle det skapa två svaga viktklasser, istället för en hyffsat stark.
  Är negativt inställd till denna ide.

 24. BoufelSage skrev:

  Än så länge känns det som att det finns för få monster för att det ska vara nån vits med att dela upp divisionen, men jag har också tänkt på det. Visste inte att Brock inte längre behöver cutta, har läst nånstans att han vägde runt 290 förut? Om normala tungviktare (Mir, Nog m fl) väger runt 245 så blir ju det ca 20 kg muskler extra (för han ser inte fetare ut) och då ska det fan till mycket teknik för att man ska ha en chans eftersom Brock dessutom har så bra brottning. De som väger under 230 bör väl ha större chans i LHW egentligen, så när underlaget blir större borde det nog komma en gräns kring 230-235

 25. jb skrev:

  han cuttar, från 282 eller nåt liknande på ufc 100 enligt dana whites twitter, jag vet inte riktigt vad personen som som sa nåt annat finns sin info från. Carwin verkar inte cutta längre om man ser till hans senaste invägningar, har för mig att han sagt att han väljer att vara lite lättare för att främja flåsoch snabbhet.

  ben rothwell, antonio silva, tim sylvia(i ufc) och brett rodgers är andra som ligger runt 265gränsen och säkert klipper nåt kilo innan invägning. i övrigt är det inte så många av toppnamnen som behöver cutta, men jag tycker som sagt att tendensen är att det kommer fler tyngre snubbar, har för mig att det är ett gäng bjässar med i tuf10 t.ex

 26. Ferocitas MMA skrev:

  Vikten spelar ju en enorm roll när två fighters är hyfsat jämnbra i övrigt! Tungvikten ligger ju mellan 93 och 120 kg vilket är en skillnad på 27 kg! Nästa viktklass är det bara 9 kg skillnad och mindre ju längre ner man kommer :shock:

  Tycker helt klart att dem ska splitta tungvikten och införa tungvikt mellan 93 - 105 och sedan supertungvikt mellan 105 till 120 eller något liknande.

 27. ErikD skrev:

  Låt oss göra en svag division svagare…nej tack

  Att fler stora killar vill göra karriär inom MMA, men va bra då växer sporten som vi älskar

 28. Andreas skrev:

  Fast är verkligen UFC’s tungvikt svag fortfarande? För 4 år sedan va den patetisk, men nu finns ändå: Brock, Mir, Kongo, Valasquez, Carwin, Gonzaga, Cro Cop, Dos Santos, Hearring, Duffee, Nouigera mfl. + TUF 10 som drar igång snart…

 29. julle skrev:

  Andreas, du säger Duffee efter att ha sett en match med honom….. bra koll…..

 30. Andreas skrev:

  Grabben är 23 bast, redan stor som ett hus och knockar sin motståndare efter 7 sec i sin UFC-debut. Man behöver inte vara en “rocket surgeon” för att räkna ut att han kommer bli grym. Eller hur julle?…………..

Lämna kommentar

 

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:


Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/86/170586/nostalgi.mmabloggen.se/public_html/wp-content/plugins/wp-slimstat-ex/lib/track.php on line 235